Situacija u Venecueli dramatična, ima poginulih, prošao prvi kamion pomoći

Situacija na granici Venecuele i Kolumbije je dramatična, u pograničnim gradovima izbili sukobi dok aktivisti opozicije pokušavaju da dopreme humanitarnu pomoć.
Situacija u Venecueli dramatična, ima poginulih, prošao prvi kamion pomoći
Foto: Printscreen
Najmanje dve osobe su poginule, a 18 je povređeno u sukobima vojnika i lokalnog stanovništva na jugoistoku Venecuele nedaleko od granice sa Brazilom, javio je AP.
 
Prema rečima doktora iz obližnje bolnice, u pitanju su žitelji a grada Santa Elena de Uajren. 
 
Do sukoba je došlo kada je opozicija pokušala da sprovede plan o dopremanju humanitarne pomoći iz Brazila čemu se protivi predsednik Venecuele Nikolas Maduro.
 
Jedan kamion iz konvoja sa humanitarnom pomoći koji je ušao u Venecuelu iz Kolumbije zapaljen, i da se vijori gust dim, pokazuju snimci venecuelanske televizije, prenosi Rojters.  Građani su počeli da uzimaju pakete sa humanitarnom pomoći iz drugog kamiona, pokazuju ti snimci.
 
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro rekao je da je granica sa Kolumbijom delimično zatvorena i najavio prekid diplomatskim odnosima sa tom zemljom.
 
Rivalske demonstracije održavaju se u glavnom gradu Karakasa, gde je hiljade ljudi izašlo na ulice, dok opozicione vođe pokušavaju da unesu humanitarnu pomoć u zemlju, uprkos protivljenju predsednika Nikolasa Madura.
 
Hiljade pristalica Madura izašlo je u centar grada uz zvuke trubača, dok su mnogi drugi bili na motociklima. Pristalice opozicije okupile su se oko vojne baze u Karakasu i pozivaju vojnike da im se pridruže. Mnogi su obučeni u bojama venecuelanske zastave. 
 
Skup opozicije u glavnom gradu je mnogo manji nego pristalica vlade, ali Venecuelanci koji traže odlazak Madura masovno su izašli u blizinu graničnih prelaza i traže od vojske da dozvoli ulazak pomoći iz susednih država.
 
Opozicioni vođa Huan Gvaido objavio je da je prvi kamion humanitarne pomoći ušao u Venecuelu preko brazilske granice, uprkos naređenju predsednika Nikolasa Madura da se ta granica zatvori. 
 
"Pažnja, Venecuelo, zvanično objavljujemo da je prvi tovar humanitarne pomoći ušao preko naše granice sa Brazilom. To je veliki uspeh, Venecuelo", napisao je Gvaido na Tviteru.
 
Maduro demantuje da postoji humanitarna kriza i naložio je zatvaranje granica Venecuele da bi se blokirao ulazak humanitarne pomoći koju smatra da je samo izgovor za vojnu intervenciju. 
 
Gvaido se uputio u mesto Kukuta na granicu sa Kolumbijom gde je uskladištena pristigla humanitarna pomoć iz SAD. On je rekao da stoji među više tona pomoći ali Madurova vlada ne dozvoljava da uđe u Venecuelu.
 
Maduro je zatvorio granice sa Kolumbijom i vojnici nacionalne garde danas su se sukobili sa demonstrantima.
 
U drugom gradu koji se graniči sa Kolumbijom venecuelanski vojnici suzavcem su rasterali demonstrante koji su pokušali da dođu do mosta Simon Bolivar u gradu San Antonio Tahira da traže da se dozvoli ulazak humanitarne pomoći, prenose novinari agencije Frans pres. 
 
Gvaido se pre mesec dana proglasio privremenim predsednikom zemlje i obećao da će prekinuti, kako je rekao, tiraniju predsednika Madura.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet