Slovenački ministar podneo ostavku zbog tendera za izgradnju železnice

Slovenačka vlada izgubila je trećeg ministra za nešto više od pet meseci, ostavkom ministra za životnu sredinu Jura Lebena, zbog skandala vezanog za izgradnju nove železnice.
"Iako mi je mirna savest kao ministra bilo bi neodgovorno da ugrozim kredibilitet ministarstva koje sam vodio", rekao je Leben u saopštenju u kome najavljuje svoju ostavku. 
 
On je treći ministar koji je podneo ostavku od kada je manjinska vlada premijera Marjana Šareca preuzela dužnost u septembru prošle godine, drugo dvoje su podneli ostavke zbog "zloupotrebe vlasti" i "uznemiravanja". 
 
U svojoj prethodnoj funkciji kao državni sekretar u ministarstvu za infrastrukturu Leben je bio zadužen za projekat od 1,2 milijarde evra za izgradnju železnice koja opslužuje luku Koper.
 
Slovenački mediji su 2018. otkrili da je ministarstvo infrastrukture izabralo ponudu duplo skuplju od najbližeg konkurenta bez očiglednih razloga. Minstarstvo je tada tvrdilo da je odluka bila zbog adminsitrativne greške i Leben je demantovao da je na bilo koji način umešan, optuživši podređene u ministarstvu.
 
Međutim, nedavno obelodanjeni imejlovi u slovenačkim medijima pokazali su da je bio uključen u proces koji je doveo do potpisivanja ugovora. Šarecova manjinska vlada od pet partija obećala je da će doneti etičke standarde u politiku i da kriminal i korupcija neće biti unosni. 
 
Uprkos nizu ministarskih odlazaka, ankete pokazuju da je vlada i dalje popularna kod slovenačkih glasača.
  • Beba

    28.02.2019 06:26
    Unapredjenje
    U Srbiji niko od ministara nije podneo ostavku obično još i napreduju u službi..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.