Katolici i protestanti u Nemačkoj istupaju iz crkve zbog poreza

Sve više katolika i protestanata napušta crkvu u Nemačkoj, jer ne žele da plaćaju crkveni porez, koji iznosi devet odsto od poreza na platu.
Katolici i protestanti u Nemačkoj istupaju iz crkve zbog poreza
Foto: Pixabay
Tokom 2018. godine, 88.510 osoba istupilo je iz Katoličke i Protestantske crkve, a to je povećanje od gotovo 22 odsto u odnosu na 2017.
 
Crkveni porez zakonom nameće država, ali ga ne plaćaju svi građani, nego samo pripadnici Rimokatoličke i Evangelističke crkve, jevrejske zajednice, kao i pojedinih slobodnih zajednica.
 
Muslimani u Nemačkoj, za sada, ne plaćaju porez.
 
Postoje dva načina za izbegavanje plaćanje crkvenog poreza. Jedan je da osoba odbije da kaže da je katolik ili protestant, odnosno pripadnik neke religije. I drugi - da osoba koje je registrovana istupi iz Crkve. Dovoljno je da zatražie ispis iz Crkve.
 
U 2016. godini iz Katoličke i Protestantske crkve istupilo je 70.717 osoba, a u 2017. 72.588 osoba - navodi iseljenički portal "Feniks magazin".
  • Luk

    04.03.2019 13:06
    I kod nas da se uvede da porez plaćaju registrovani vernici i neka se crkve izdržavaju od toga, a ne iz budžeta. Zašto bi ateista finansirao SPC ili bilo koju drugu versku zajednicu? Gledam tamo na Grbavici, umesto da je grad napravio park ili neki drugi javni prostor otvoren svima, u onoj džungli od zgrada, parking i betona, SPC u Miše Dimitrijevića gradi još jednu crkvu.
  • Tasic 1951

    03.03.2019 19:09
    U ime Oca i Svetoga Eura
    Pre par meseci nasa premijerka izjavljuje da "Srpska Pravoslavna crkva dobila milion eura nepovratne pomoci iz budzeta Republike Srbije usled teske materijalne situacije".

    Nakon samo jednog pisma premijer daje milion eura jedne od najsiromasnije drzave Evrope crkvenoj organizaciji "zbog loseg materijalnog stanja te organizacije".

    I svi cute.Niko toga da se seti i da kaze"Gde su tih milion eura???".

    Naslov ovog clanka je razlog zasto je Austrija Austrija,zasto je Nemacka Nemacka a zasto ce Srbija ostati Srbija.

    I zasto cemo zauvek raditi za 200 eura plate a Nemac ce imati 2500+.
  • Limanac

    03.03.2019 11:54
    @ha

    Wtf?
    Rečenica bez početka, kraja i zaokružene misli.
    Ipak dovoljno da dobije gomilu pluseva.
    Jel su to botovi zalutali i na ovu vest?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet