Berlin osniva službu za doček stranih radnika

Nemački glavni grad želi da privuče kvalifikovane strane radnike, zbog čega osniva novu službu.
Berlin osniva službu za doček stranih radnika
Foto: Pixabay
Stranci bi ubuduće trebalo da "osećaju da su dobrodošli“ – što do sada često i nije baš bio slučaj, piše Dojče vele.
 
Berlin, koji u Nemačkoj ima status grada - savezne pokrajine, odlučio je da pojača napore na privlačenju kvalifikovanih stranih radnika. U tu svrhu osnovana je posebna "služba za useljavanje“. Tim potezom berlinska vlada želi da svoje potrebe uskladi s novim zakonom o useljavanju koji priprema savezna vlada. 
 
Kancelarija, nazvana "Landesamt für Einwanderung“ (Državna kancelarija za useljavanje), trebalo bi da bude potpuno novo vladino ministarstvo, ali i da zameni sadašnju Kancelariju za strance koja se trenutno bavi svim pitanjima vezanim za strance u Nemačkoj – od izdavanja dozvola za boravak i rad, preko vozačkih dozvola do venčanih potvrda. 
 
"Osnivanje nezavisne kancelarije za useljavanje trebalo bi da razvije službu za strance u službu koja istinski promoviše politiku prihvatanja stranaca tako da se oni osećaju dobrodošli", izjavio je berlinski ministar unutrašnjih poslova Andreas Gajzel. 
 
On je takođe rekao da nemačka preduzeća već duže vreme greše: nema načina da akutni nedostatak radnika u sektorima koji beleže brzi rast – a tu se pre svega misli na medicinsku negu, inženjere i informatičare – popune nezaposleni Nemci ili doseljenici iz Evropske unije. 
 
Ipak, veliki deo plana i dalje je nejasan. Vlada nije tačno najavila kada bi ta nova služba trebalo da započne da radi, a nije ni jasno da li će biti obezbeđena dodatna budžetska sredstva za dodatno osoblje. 
 
Sama ideja nije sasvim nova: Hamburg i Bremen već imaju takozvane "centre dobrodošlice“, službe koje su odvojene od drugih državnih kancelarija i gde je naglasak – kao što i ime sugeriše – na pružanju pomoći ljudima da se nastane u Nemačkoj. 
 
Zapravo je i nemačka vlada pre nekoliko godina uspostavila Službu za poslovno useljavanje (Business Immigration Service, BIS) pri Kancelariji za strance. Njen osnovni cilj je da pomogne poslodavcima da lakše dobiju dozvole za boravak za kvalifikovane migrante. U isto vreme, na taj način se želi efikasnije odvojiti useljavanje potrebne kvalifikovane radne snage od takozvanog humanitarnog useljavanja. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.