I dalje nedovoljno žena u parlamentima i vladama EU

Žene i dalje nisu dovoljno zastupljene u parlamentima i vladama članica EU - samo šest od 28 nacionalnih parlamenata ima predsednicu, sedam od deset poslanika u tim parlamentima su muškarci, dok u vladama zemalja članica EU u proseku ima manje od trećine žena.
I dalje nedovoljno žena u parlamentima i vladama EU
Foto: 021.rs
Kada je reč o Srbiji podaci su nešto bolji, jer su žene na funkcijama predsednice vlade i parlamenta i čine 36 odsto poslanika, ali su u vladi od 21 ministra svega četiri žene.
 
Podaci Evropske statističke službe pokazuju da su u 2018. žene držale nešto manje od trećine mesta u nacionalnim parlamentima članica EU, što je ipak napredak u odnosu na 2003. kada su poslanice u proseku predstavljale petinu parlamenata. Udeo žena u nacionalnim parlamentima osetno se razlikuje od članice do članice EU, ali nijedan nema više poslanica nego poslanika.
 
Najviše poslanica u parlamentu u 2018. imala je Švedska - 47 odsto, a slede Finska (42 odsto), Belgija i Španija (40 procenata). Po nešto više od trećine žena sedi i u parlamentima Austrije, Danske, Portugala i Italije. S druge strane, žene drže manje od petine mesta u nacionalnim parlamentima Mađarske, Malte, Kipra i Grčke.
 
Udeo žena u vladama EU povećan je sa 23 na 30 odsto u 2018, a više od polovine (52 odsto) ih je bilo u vladama Španije i Švedske i gotovo polovina u Francuskoj. Istovremeno je udeo žena u mađarskoj vladi samo sedam odsto, vladi Mlate 12, a Kipra, Italije i Poljske 17 odsto. 
 
Podaci Eurostata pokazuju i da je u poslednjih 15 godina povećan broj predsednica vlada u zemljama EU i u 2018. tri vlade (11 odsto) vodile su žene, dok 2003. u EU ni jedna žna nije bila na premijerskom položaju. Međutim, tokom tih 15 godina udeo žena na čelu vlada u EU nikada nije premašio 14 procenata, što znači da nikada nije bilo više od četiri žene na toj poziciji u isto vreme.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet