Hejl tražio od Haradinaja i Tačija da obustave takse za Srbiju i BiH

Američki državni podsekretar za politička pitanja Dejvid Hejl zatražio je od predstavnika Kosova da obustave taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, javio je RTS pozivajući se na medije na albanskom jeziku.
Hejl tražio od Haradinaja i Tačija da obustave takse za Srbiju i BiH
Foto: Printscreen
Hejl se u Prištini sastao predsednikom Hašimom Tačijem, premijerom Ramušem Haradinajem i predsednikom parlamenta Kadri Veseljijem. Nakon zajedničkog sastanka u američkoj ambasadi nije bilo obraćanja medijima, kao ni saopštenja. 
 
Prištinski mediji dodaju da su se Tači, Haradinaj i Veselji nakon sastanka, okupili u jednom od restorana u Prištini.
 
Stejt department je ranije najavio da će Hejl u Prištini razgovarati sa kosovskim liderima o, kako se navodi, "istorijskoj šansi da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom", te o traženju mogućnosti za postizanje dogovora, ali da SAD neće davati recept za rešenje, koje mora biti primenjivo i na Kosovu i u Srbiji i mora doprineti dugoročnoj stabilnosti regiona.
 
Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio da su lideri Kosova sa Dejvidom Hejlom razgovarali o sadašnjoj situaciji na Kosovu, evroatlanskoj budućnosti zemlje, aktuelnoj situaciji na Balkanu i o odnosima između dve zemlje. Tači je na Fejsbuku napisao da su sa "posebnim akcenatom" razgovarali o dijalogu između Kosova i Srbije, kao i mogućnosti za sveobuhvatni konačni sporazum koji će zatvoriti sva otvorena pitanja između te dve zemlje.
 
"Značaju pravno obavezujućeg sporazuma koji će dovesti do međusobnog priznanja i sedišta Kosova u Ujedinjenim nacijama i omogućiti da iz stanja stalnog neprijateljstva prodjemo u stanje mira, normalnosti i saradnje naših zemalja", napisao je Tači na Fejsbuku.
 
Hejl sa medijima: SAD bez stava o ishodu dijaloga
 
"Mislimo da se Kosovo nalazi ispred ključnog koraka, i da je ono na putu ka pravednijoj i prosperitetnijoj budućnosti. Sveobuhvatan, obostrano koristan sporazum između Srbije i Kosova je način da se dostigne ta budućnost, gde ključnu ulogu igra posvećenost uzajamnom priznanju", poruka je američkog podsekretara Dejvida Hejla nakon današnjeg sastanka u Prištini sa kosovskim liderima.
 
SAD nemaju stav o ishodu dijaloga Beograda i Prištine, rekao je visoki zvaničnik. Naveo je da će ishod dijaloga odrediti "narod dve zemlje" preko svojih lidera i "drugih demokratskih sredstava", te da "to nije na SAD".
 
"Želim da naglasim da su Kosovo i Srbija ti koji moraju da donesu odluke koje su potrebne na tom putu i da identifikuju teme koje će se razmatrati za pregovaračkim stolom. Ali, mi verujemo da kreativnost, fleksibilnost i priznanja moraju da se ostvare, i da održivi sporazum mora da doprinese regionalnoj stabilnosti", objasnio je Hejl.
 
Iako nemaju stav o ishodu, naglašava ipak da žele da podstaknu "postojeći napor da se dođe do dijaloga i procesa koji će dovesti do suštinskog elementa ovde", a to je, kako je ponovio "održivo priznanje".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.