Biskupija u Austriji zabranila misu u Blajburgu

Deo javnosti u Hrvatskoj je u šoku zbog odluke Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine, zbog nedostatka distance prema ustaštvu, zabrani komemoraciju na Blajburškom polju.
Biskupija u Austriji zabranila misu u Blajburgu
Foto: Printscreen
Biskupija u Klagenfurtu (Celovec) je Hrvatsku biskupsku konferenciju obavestila pisanim putem, a kao osnovni razlog navedeno je da se ta komemoracija politički instrumentalizuje, te da bi to moglo biti štetno po Crkvu.
 
"Misa na polju kraj Blajburga postala je deo manifestacije koja se politički instrumentalizuje i deo je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije", navodi se, između ostalog, u obaveštenju o zabrani.
 
Ukazuje se da bi održavanje te komemoracije moglo da šteti ugledu Katoličke crkve u Klagenfurtu, kao i da bi joj se moglo zameriti zbog "instrumentalizacije jedne mise u političke svrhe i nedostatka distance prema fašističkom svetonazoru".
 
Zagebački Večernji list piše da u koruškoj vladi kažu da odluka biskupije Gurk-Klagenfurt o zabrani komemoracije u Blajburgu "otvara novo poglavlje u tretiranju komemoracije".
 
Ovom odlukom tamošnje Crkve uvedena su, kažu, neka nova pravila, a to znači da ako organizatori i ove godine žele da organizuju komemoraciju - moraju da zatraže policijsku dozvolu za okupljanje.
 
Iz zagrebačkog Kaptola poručeno je austrijskim kolegama da uskraćivanje mogućnosti molitve smatraju "nepoštovanjem žrtve i gubitkom osećaja za patnju nedužnih".
 
Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravio je odluku koruške Katoličke crkve da zabrani misu ustašama ubijenim na Blajburškom polju krajem Drugog svetskog rata.
 
"Dobro je poznato da je Blajburg od dolaska HDZ-a na vlast 1990. godine postao mesto godišnjeg hodočašća desetina hiljada sledbenika ustaškog pokreta poglavnika Ante Pavelića, komandanta fabrike smrti Jasenovac Maksa Luburića, komandanta zloglasne Crne legije Jure Francetića i brojnih drugih zlikovaca", naveo je Linta u saopštenju za javnost.
  • Autonomasch

    09.03.2019 19:40
    Nacional Linta
    Zašto uvažavate mišljenje Linte? Da li je on spreman da prihvati Jogurt revoluciju za buđenje srpskog nacionalizma? Baš taj nacionalizam je nama doneo zlo zajedno sa zemljama tj. regionima Balkana. Za Vojvodinu ċuti, ali zato brani Srbe od drugih nacionalista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.