Francuzi i Španci najviše mrze elitu

Među šest evropskih nacija Francuzi su najgnevniji i najveći protivnici elita, pokazuju rezultati istraživanja koje je obuhvatilo i Nemačku, Španiju, Italiju, Austriju i Poljsku.
Istraživanje, predstavljeno pred izbore za Evropski parlament u maju, pokazalo je da "negativne" osećaje gaji 87 odsto Francuza, 86 odsto Španaca, 67 odsto Poljaka, 63 odsto Italijana i 61 odsto Nemaca.
 
Oko 49 odsto Francuza je ljuto i zgroženo, 39 odsto želi radikalnu promenu, a 81 odsto smatra da su elite protiv njih, pokazale su ankete.
 
Neprijateljstvo prema establišmentu poslednjih meseci bilo je najveće upravo u Francuskoj s pokretima poput Žutih prsluka. U Francuskoj je i najveći udeo ljudi koji žele da napuste Evropsku uniju, njih 17 odsto, dok ih je u Austriji 13 odsto, u Nemačkoj 11 odsto, Italiji osam odsto i po sedam odsto u Poljskoj i Španiji.
 
Istraživanje je sproveo konzorcijum evropskih instituta koji čine italijanski SWG, nemačka INSA, francuski ISOP, španska SIGMA DOS i poljski IBRIS.
 
Desnica jača u Evropi
 
Stranke krajnje desnice će na izborima za Evropski parlament u maju udvostručiti broj poslaničkih mesta, dok se konzervativne i socijaldemokratske grupacije suočavaju sa velikim gubicima, rezultati su najnovijih anketa.
 
Rezultati ankete, koja je objavljena u nemačkom dnevniku Bild, ukazuju na to da trenutno vladajuće partije neće moći da formiraju "veliku koaliciju" u Evropskom parlamentu.
 
Ispitivanje je pokazalo da će poslanički blok krajnje desnice - Evropa nacija i slobode, čije su članice austrijska Slobodarska partija i Nacionalni pokret Marin Le Pen dobiti 67 poslaničkih mesta, što je rast u odnosu na trenutnih 37.
 
Konzervativni blok - Evropska narodna partija, čija je članica i Hrišćansko socijalistička unija nemačke kancelarke Angele Merkel, izgubiće 43 poslanička mjesta i imaće ukupno 174, dok će Progresivna alijansa socijalista i demokrata izgubiti 45 poslaničkih mesta i imaće 141. 
 
Anketa je obuhvatila 9.500 ispitanika, a sprovedena je u šest članica EU - Nemačkoj, Austriji, Italiji, Poljskoj, Španiji i Francuskoj, od kraja februara do početka marta.
 
Stranke krajnje desnice su bile prve u Francuskoj, Italiji i Poljskoj.
 
Analitičari ističu da rezultati anketa potvrđuju "duboke kritike" prema trenutno vladajućim partijama, što ukazuje na to da će krajnja desnica ojačati i na evropskom nivou.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet