Delovi Venecuele i dalje bez struje, umrlo 15 bubrežnih bolesnika

Deo Venecuele već četvrti dan nema električne energije, a u mnogim oblastima, uključujuci prestonicu Karakas, struja dolazi tek povremeno.
Umrlo 15 pacijenata.
 
"Registrovali smo 15 smrtnih slučajeva zbog nedostatka dijalize", izjavio je direktor Koalicije organizacija za pravo na zdravlje Kodevida Fransisko Valensija. 
 
Valensija je rekao da mnoge bolnice koriste generatore za struju, ali u zemlji vlada nestašica goriva. Direktor nevladine organizacije upozorio je na opasnost povećanja broja smrtnih slučajeva pacijenata ukoliko se ne reši pitanje sa strujom. 
 
Podsetimo, u Venecueli od četvrtka posle podne nema električne energije. 
 
Vlasti, na čelu sa aktuelnim predsednikom Nikolasom Madurom, smatraju da su za to odgovorne SAD koje podržavaju opoziciju, dok opozicija optužuje vlast. 
 
Maduro je sinoć izjavio da je "hakerski napad" onemogućio povratak struje, odnosno da je juče vraćeno oko 70 odsto struje, ali je ona tokom dana ponovo nestala zbog hakerskog napada. 
 
U Venecueli su u subotu održana dva skupa, opozicioni i pristalica predsednika Nikolasa Madura. Opozicioni aktivisti i pripadnici policije i vojske sukobili su se u Karakasu, neposredno pred početak skupa protiv Madura. 
 
Više desetina učesnika demonstracija pokušalo je da prošeta avenijom u Karakasu, ali ih je policija pomerila na trotoar, posle čega su oni počeli da viču na policajce i gurali su njihove štitove. Jedna žena poprskana je biber sprejom. 
 
U Karakasu su održane i demonstracije pristalica predsednika Madura, nakon što je vladajuća Ujedinjena socijalistička stranka Venecuele pozvala na kontraproteste protiv imperijalizma SAD, koje su Madurovoj vladi uvele sankcije na naftu u pokušaju da je odseku od njenih izvora finansiranja. 
 
Lider venecuelanske opozicije Huan Gvaido pozvao je na proteste i danas, odnosno na opštenarodni marš na Karakas. On i dalje ne isključuje mogućnost vojne intervencije. 
 
"Najavljujem turneju, moju i svih poslanika, da bi vas naterali da definitivno dođete u Karakas", rekao je Gvaido.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet