EU saopštila da nikada neće priznati ilegalnu aneksiju Krima

Evropska unija saopštila je povodom pete godišnjice ruske "ilegalne aneksije" Krima da ne priznaje i neće priznati to "kršenje međunarodnog prava" i da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.
EU saopštila da nikada neće priznati ilegalnu aneksiju Krima
Foto: Pixabay
"EU je više puta saopštila da ne priznaje i neće priznati kršenje međunarodnog prava. Mi ćemo nastaviti da primenjujemo našu politiku nepriznavanja te ilegalne aneksije. Ponavljamo čvrsto uverenje da je Krim Ukrajina", navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU Federike Mogerini. 
 
EU ističe svoje jedinstvo i posvećenost tome da Krim ostane visoko među njenim prioritetima. U saopštenju se navodi da je povećana militarizacija Krima i Sevastopolja u proteklom petogodišnjem periodu imala negativan uticaj na bezbednosnu situaciju u celom regionu Crnog mora. Ukazuje se na "opasno povećanje tenzija u Kerčkom moreuzu u novembru", kao na još jednu posledicu te "ilegalne aneksije".
 
EU izražava očekivanje da će Rusija osloboditi zarobljene ukrajinske mornare i brodove "bezuslovno i bez odlaganja". EU podseća da je u petak proširila spisak sankcija na još osam osoba uključenih u taj incident i da su slične sankcije uveli i njihovi transatlantski partneri. Kako se navodi, to pokazuje jedinstvo i "snažan odgovor na tu neopravdanu upotrebu sile" od strane Rusije. 
 
EU je takođe navela da se tokom pet godina sprovode sistematske restrikcije osnovnih prava Tatara na Krimu. Ukazuje se da je Oleh Sentsov koji se nalazi u ruskom zatvoru prošle godine dobio nagradu Saharov. EU poziva da se istraže sva kršenja ljudskih prava.
 
Rusija danas obeležava petu godišnjicu pripajanja Krima, što je zapad osudio i zbog čega joj je uveo sankcije.
  • Logi

    19.03.2019 01:08
    oscilacije
    Istu pojavu nazivaju nekad aneksijom, nekad samoopredeljenjem. Trebalo bi da promene pravni i PR tim, ovo nije nivo EU.
  • Deks

    18.03.2019 23:01
    Bez navodnika molim.
  • EU

    18.03.2019 22:40
    Normalno da neće, i ne treba. Da je Rusija demokratski bombardovala Ukrajinu, razrušila joj industriju i svoj nuklearni otpad rasula po njoj u vidu municije a da su, sada već bivši, ukrajinski državljani ruske nacionalnosti sa Krima klali Ukrajince i vadili im organe, to bi bila sasvim druga priča, to su prave zapadne vrednosti koje Rusija već dugo odbija da prihvati. Sve zapadne zemlje bi u suprotnom odmah priznale aneksiju jer svi znamo da su zapadne zemlje principijalne i nelicemerne. Ovako je Rusija bez ispaljenog metka samo došla i preuzela Krim, još su se usudili i referendum da održe na takvoj teritoriji i još i most da naprave umesto da sruše neki postojeći - to je varvarstvo koje ne sme proći u 21. veku!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet