Bela kuća: U Siriji više ne postoji teritorija Islamske države

Bela kuća je saopštila da je kompletna teritorija koju je Islamska država nekada kontrolisala u Siriji oslobođena od ekstremista.
Bela kuća: U Siriji više ne postoji teritorija Islamske države
Foto: Pixabay
Iako američki zvaničnici navode da se nastavljaju sporadične borbe između snaga međunarodne koalicije i ostataka terorista, Bela kuća je dala drugačije saopštenje.
 
Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas da je došlo vreme da Islamska država više ne kontroliše ni deo teritorije u tom regionu, posle petogodišnje vojne kamanje SAD i saveznika.
 
Tokom tih operacija bačeno je više od 100.000 bombi i poginuo je nepoznat broj civila. Tramp je novinarima pokazao mapu Iraka i Sirije na kojoj se vidi da ekstremisti Islamske države više ne kontrolišu nijednu teritoriju u regionu.
 
Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je da je kalifat Islamske države eliminisan 100 odsto i dodala da je Tramp dobio izveštaj o razvoju situacije od vršioca dužnosti američkog ministra odbrane Patrika Šenehena.
 
Američki zvaničnici upoznati sa situacijom na terenu rekli su danas da se Sirijske demokratske snage (SDF), koje imaju podršku SAD, i dalje bore protiv poslednjih ekstremista koji se kriju po tunelima u Baguzu i odbijaju da se predaju.
 
Zvaničnici su naveli da SDF nisu proglasile pobedu i da za danas nije planirano takvo proglašenje.
 
Pad poslednjeg uporišta džihadista u Baguzu označio bi kraj samoproglašenog kalifata Islamske države, koji je na vrhuncu snage te grupe zauzimao velike delove Sirije i Iraka.
  • Мунгос

    22.03.2019 19:43
    Истерала би их Бела Кућа и раније, него су Руси много сметали.
  • Logi

    22.03.2019 19:40
    tombola
    Oslobođenje teritorija po Beloj kući usledilo je "posle petogodišnje vojne kampanje SAD i saveznika". Da li je ovim Bela kuća označila Rusiju i Asada kao saveznike ili je zanemarila njihov (presudni) doprinos u oslobođenju teritorija? Još kada bismo dobili odgovor na pitanje nad svim pitanjima - odakle toliko oružja teroristima... Nisu ga sigurno osvojili na tomboli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.