Žena koja je skrivala Snoudena dobila azil u Kanadi

Filipinka Vanesa Rodel dobila je azil u Kanadi, saopštilo je udruženje za prava izbeglica.
Rodelova je pomogla američkom uzbunjivaču Edvardu Snoudenu da se sakrije u Hongkongu, nakon što je objavio globalni program američkog nadzora.
 
Vanesa Rodel i njena sedmogodišnja ćerka stigle su u ponedeljak uveče u Toronto redovnom linijom iz Hongkonga, prenosi britanski Gardijan. Azil im je odobren u januaru, ali je to čuvano kao tajna iz bezbednosnih razloga.
 
Ona je jedna od osoba koje su skrivale Snoudena, bivšeg pripadnika CIA i Nacionalne bezbednosne agencije (NSA). Tokom 2013. godine boravio je u njenom stanu u Hongkongu, bežeći od američkih vlasti.
 
Još pet osoba koje su pomagale Snoudenu zatražilo je azil, ali ga još nisu dobile.
 
Kanadski premijer Džastin Trudo i kanadsko Ministarstvo za imigraciju odbili su da prokomentarišu slučaj.
 
Radio Kanada je prenela da je Rodelova bila pod pritiskom vlasti u Hongkongu i da su joj pretili deportacijom na Filipine.
 
Edvard Snouden je objavio poverljiva dokumenta o tome kako je NSA u saradnji sa Australijom, Velikom Britanijom i Kanadom nadzirala komunikacije na svetskom nivou. Američke vlasti optužile su ga 2013. godine za špijunažu i odavanje državnih tajni. U avgustu iste godine odobren mu je azil u Rusiji, gde i danas živi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet