Hrvati za letnje računanje vremena, Slovenci za zimsko

Hrvatska i Slovenija mogle bi uskoro da budu u različitim vremenskim zonama jer su Slovenci za zadržavanje zimskog, a Hrvati za letnje računanje vremena.
Hrvati za letnje računanje vremena, Slovenci za zimsko
Foto: Pixabay
Slovenačke vlasti poručile su da će rado podržati odluke susednih zemlja ako se odluče za zimsko računanje vremena, a da im letnje ne odgovara.
 
Vlada Slovenije napominje da je najbliža odluci o zadržavanju zimskog, odnosno srednjoevropskog sistema računanja vremena, kojem sada pripadaju i susedne zemlje.
 
Kako navode slovenački i hrvatski mediji, Hrvatska je sklonija letnjem načinu računanja, koji više odgovara turizmu.
 
U Ministarstvu saobraćaja Hrvatske navode da odluka ne bi trebalo da se donosi pre izjašnjavanja građana o tom pitanju, prenosi "Jutarnji list".
 
Preporuka Evropskog parlamenta je da se po pitanju izbora načina računanja vremena susedne zemlje međusobno dogovore kako bi teškoće bile izbegnute, prvenstveno u saobraćaju.
 
Evropska komisija je na nivou EU sprovela anketu, prema kojoj je 56 odsto Slovenaca ipak sklonije letnjem računanju, a 36 odsto zimskom.
 
Mađari i Austrijanci većinom zagovaraju letnje računanje vremena.
 
Zemlje koje odluče da zadrže zimsko računanje vremena, na njega će potpuno preći u poslednjoj sedmici oktobra 2021. godine.
  • deo demosa

    26.03.2019 20:12
    bla bla truć
    Biće kako gazda kaže.
  • Мунгос

    26.03.2019 19:16
    Gospodo komentatori,
    Када се будете договорили о летњем и зимском времену, пошаљите допис на Европску Унију, наравно она ће усвојити све како сте написали, па ће такво и њено наређење бити.
  • Trt

    26.03.2019 18:24
    @Jogi Letač

    O šta sve neću ovde pročitati, 'zimsko naravno, jer je ono prirodno'. Pa kome je prirodno da leti sviće u 4, a da mrak pada u 7? Jogi letaču, mislim da sam se sa svakim tvojim komentarom ikada složio, pa ne znam šta ti sad bi - udario te auto, šta li?

    Ili ovaj što piše da mu je nezgodno što počinje da radi po mraku, a mora da legne uveče dok još ima dana - ali mu je u redu da većini sveta opiči sunce u prozor 3 sata pre ustajanja?

    Stvarno ima ludaka, a ovo ukidanje pomeranja sata ih je sve odreda pustilo na slobodu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.