Indija raketom uništila satelit

Indija je tokom vežbe raketom uništila satelit u niskoj orbiti, rekao je danas indijski premijer Narendra Modi, čija zemlja je postala četvrta u svetu koja je to uspela, posle SAD, Kine i Rusije.
"Naši naučnici su uništili satelit u niskoj orbiti s udaljenosti od 300 kilometara", naveo je Modi u televizijskom obraćanju naciji, dve nedelje pre početka parlamentarnih izbora.
 
Modi je naveo da je cilj "uspostavljanje mira, a ne stvaranje atmosfere rata" i da tehnologija "nije uperena ni protiv koga".
 
"Ovo je ponosan trenutak za Indiju", rekao je on i ocenio da se njegova zemlja pridružila "svemirskim supersilama".
 
Operacija nazvana "Misija sila" trajala je tri minuta, a satelit je pogođen antisatelitskom raketom. Takva antisatelitska tehnologija je problematična jer stvara veliku količinu svemirskog otpada koji se velikom brzinom kreće Zemljinom orbitom i predstavlja opasnost za druge svemirske objekte.
 
Nasuprot tome, korišćenjem lasera instrumenti satelita bi se mogli "zaslepeti", a da njegov fizički integritet ne bude ugrožen.
  • Piško

    27.03.2019 22:55
    ...
    Cilj je uspostavljanje mira a ne razvijanje sofisticiranog oružja za uništavanje satelita u niskoj orbiti.
  • drr

    27.03.2019 16:20
    Idioti bez grama mozga
    Upravo su napravili na hiljade superbrzih, ubojitih projektila koji će ugrožavati buduće satelite i ljudske posade. Ako se u orbiti pojavi kritična količina otpada, nastaće nezaustavljiv lanac sudara koji može da uništi većinu objekata koji kruže oko Zemlje i onemogući nam dalje istraživanje svemira.
    To se dešava kada majmuni dobiju raketnu tehnologiju. Trebalo bi najstrožije zabraniti ovakve ludačke eksperimente.
  • izzy

    27.03.2019 15:20
    Predlog
    Predlog da se Vođa okrene ka indiji, a ne ka Kini!
    Kome trebaju leteći automobili? Nama trebaju ovakve rakete koje mogu da sruše satelit! Odma` jednu fabriku ovamo, evo ima zemljište kod Zrenjanina džabe!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet