U Brunejima od danas dozvoljeno kamenovanje homoseksualaca

Strogi islamski zakoni, koji predviđaju i kaznu kamenovanjem homoseksualaca oba pola do smrti ako budu uhvaćeni tokom ljubavnog čina, u Brunejima zvanično stupaju na snagu danas.
U Brunejima od danas dozvoljeno kamenovanje homoseksualaca
Foto: Pixabay
Među mnogima, to je najoštrije osudilo i nemačko Ministarstvo spoljnih poslova. Nemačke diplomate izrazile su bojazan povodom uvođenja šerijatskih kazni i apelovale na brunejskog ambasadora za "poštovanje postojećih međunarodnih obaveza u oblasti ljudskih prava", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.
 
Zakonske promene u ovoj maloj, naftom bogatoj azijskoj monarhiji, koje stupaju na snagu danas, uključuju i amputacije ekstremiteta zbog krađe.
 
Grupa za ljudska prava Amnesty International kritikovala je ove kazne kao "opake".
 
Među javnim ličnostima koje su osudile politiku Brunejima nalazi se i američki glumac Džordž Kluni, čija supruga je istaknuta advokatica za ljudska prava Amal Kluni.
  • Korto

    03.04.2019 18:17
    Još jedan vid rekreacije za široke narodne mase, kad nema para neka bude zabave. Nego, jesu li Bruneji priznali Kosovo?
  • trt

    03.04.2019 15:28
    @Posmatrač
    Tačno, u pravu ste, ima više ostalih slučajeva nasilja. A da to nije možda zato što se ti ostali slučajevi nasilja odnose na 100% populacije, a ne samo na 10% populacije koja je eventualno na neki način povezana sa ovim?
    Šta ste hteli reći? Da to što nečega ima više znači da treba da zanemarimo ono čega ima manje?
    Recite jasno i glasno da ste za zakone ultraislamskog zadrtog Bruneja koji kamenuje do smrti homoseksualce umesto što uvijate i maskirate svoje stavove...
  • Posmatrač

    03.04.2019 13:56
    Ima mnogo više slučajeva vršnjačkog nasilja, nasilja u porodici ili u političkom životu, nego napada na LGBT osobe i slučajeva uzurpacije njihovih prava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.