Libija na ivici građanskog rata

Paravojne formacije na zapadu Libije sukobile su se sa protivničkom Libijskom nacionalnom armijom Kalife Haftara i zarobile oko 100 njegovih vojnika, a dok Rusija optužuje NATO za krizu, zemlje članice Grupe 7 dogovorile su se da izvrše pritisak na odgovorne za "nasilnu borbu za vlast".
Libija na ivici građanskog rata
Foto: Pixabay (ilustracija)
Do eskalacije sukoba je došlo nakon što su vojnici lojalni Haftaru, komandiru međunarodno nepriznate Libijske nacionalne armije sa sedištem na istoku zemlje, počeli sa ofanzivom prema zapadu koji je pod kontrolom Predsedničkog saveta i Vlade nacionalnog sporazuma koje podržavaju Ujedinjene nacije, prenosi AP.
 
Neimenovani izvor AP-a iz UN kaže da su Haftarove jedinice u petak bile na obodu Tripolija, zajedno sa paravojnim formacijama iz Misrate, koja kontroliše područje od istoka Tripolija do libijske zapadne granice. Libijska nacionalna armija je saopštila da je dospela na obod Tripolija, u pohodu protiv libijske vlade.
 
Juronjuz je preneo da je došlo do sukoba u blizini nekadašnjeg međunarodnog aerodroma kod Tripolija, koji je zauzela LNA. Premijer međunarodno priznate vlade u Tripoliju Fajez Seraj snimljen je dok je pripremao odbranu grada.
 
Ranije danas, Savet bezbednosti UN pozvao je snage Libijske nacionalne armije da obustave sve vojne operacije, javio je Rojters.
 
Rusija optužila NATO za krizu u Libiji
 
Dugotrajna kriza u Libiji je direktna posledica nelegitimnog vojnog mešanja NATO-a, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu egipatskom listu Ahram.
 
Izjavio je da Moskva podržava napore specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN Gasana Salame na realizaciji plana za normalizaciju situacije koji podrazumeva održavanje poštenih izbora i ustavnu reformu. Konferencija o nacionalnom pomirenju u Libiji biće održana od 14. do 16. aprila.
 
Ruski diplomata je naglasio da obnova državnosti u zemlji treba da prođe kroz dijalog i da zato Rusija i Egipat koordiniraju napore radi rešavanja sitaucije u Libiji, preneo je Sputnjik.
 
G7 ne prihvata eskalaciju vojnih sukoba
 
Ministri spoljnih poslova država članica Grupe 7 (G7) dogovorili su se da izvrše pritisak na odgovorne za "nasilnu borbu za vlast" u Libiji, naročito na komandanta Kalifu Haftara, kako bi izbegli eskalaciju vojnih sukoba, rekao je novinarima šef nemačke diplomatije Hajko Mas nakon dvodnevnog sastanka u francuskom odmaralištu Dinaru.
 
Dodao je da svaka zemlja mora da koristi svoja sredstva kako bi se postigao taj cilj i naglasio da Italija i Francuska imaju direktne kontakte sa Libijom, preneo je Rojters.
 
Veći sukob Haftarovih jedinica i paravojnih formacija mogao bi da u Libiji dovede do nasilja kakvo nije viđeno od prevrata 2011. godine, navodi AP.
 
Agencija ocenjuje da su pod znakom pitanja i mirovni pregovori pod okriljem UN, zakazani za 14. april.
 
Međutim, specijalni izaslanik UN za Libiju Gasan Salame izjavio je da je odlučan da se libijska Nacionalna konferencija održi u predviđenom terminu uprkos borbama koje se nastavljaju u ovoj severnoafričkoj zemlji. 
 
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija održao je u petak razgovore sa komandantom LNA, generalom Halifom Haftarom, ali je napustio zemlju bez postizanja napretka.
 
Kalifa Haftar je juče naredio svojim trupama da krenu prema prestonici Tripoliju, koja je pod kontrolom snaga lojalnih premijeru Fajezu Seraju, preneo je Rojters.
 
Libija je od svrgavanja sa vlasti i svirepog ubistva lidera Moamera Gadafija podeljena na vladu u Tripoliju i paralelnu administraciju lojalnu Haftaru, za koju se bori Libijska nacionalna armija i koja kontroliše istok Libije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.