Republika Srpska uvodi kazne za neprijavljivanje nasilja u porodici

U Republici Srpskoj (RS) u narednom periodu biće novčano kažnjavane osobe koje ne prijave nasilje u porodici.
Republika Srpska uvodi kazne za neprijavljivanje nasilja u porodici
Foto: Pixabay

Novim zakonom propisane su kazne i do 5.000 KM (oko 2 500 evra) za zaposlene u organima zaštite, koji dođu do saznanja da je učinjeno, ili da postoji i najmanja sumnja da je učinjeno nasilje u porodici, kao i građane i članove porodice koji ne prijave nasilje u porodici, prenosi Fena.

Biće kažnjen i policijski službenik koji ne postupi u skladu s obavezama iz ovog zakona, a koji će biti razmatran na sednici Narodne skupštine RS-a 16. aprila.

Omogućeno je i pravo žrtve na pratnju osobe u koje ima poverenje pri preduzimanju svih radnji u postupcima u kojima ostvaruje svoja prava, odnosno obaveza subjektima zaštite da omoguće prisustvo te osobe.

Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici predviđeno je izricanje hitnih mera zaštite žrtve, a u periodu od 30 dana mogu se izreći (ako za to postoje osnovi) i zaštitne mjere.

"Istovremeno, omogućava se primena zaštitnih mera kojima se učiniocu pruža pomoć tako što mu se omogućava da nauči nenasilne forme ponašanja u kriznim situacijama i da nauči da kontroliše svoje agresivne porive, te da se izliječi od određenih bolesti ovisnosti ", navedeno je u predloženom zakonu.

Uvodi se obaveza svim subjektima zaštite da obaveste žrtvu, na njoj razumljiv način, o svim pravima koja ima u skladu s ovim i drugim zakonima i o institucijama, organima, pravnim osobama i organizacijama koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu, kao i mera da se po svakoj prijavi nasilja u porodici, procenjuje rizik od ponavljanja nasilja i da se, u skladu s ovom procenom, planira preduzimanje potrebnih radnji i mera u pravcu sprečavanja učinioca da ponovi nasilje i zaštiti žrtva.

  • Maja

    09.04.2019 13:37
    Hmm...
    Samo da se zakon u praksi ne izopaci, da ne ispadne na kraju zrtva kaznjena jer je cutala sto je nasilnik maltretira i bije...
  • mrva

    07.04.2019 19:38
    svaka čast! oduvek sam se grozio ljudi koji svedoče nekom zločinu a nemaju petlju da to prijave ili na bilo koji način pomognu, da slučajno ne dovedu u rizik svoj savršeno izbalansirani zen život. U stvari smatram i da oni koji danas nemo posmatraju zločin sadašnje vlasti nad sopstvenim narodom pripadaju istoj vrsti beskičmenjaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.