Počinju izbori u Indiji - 900 miliona birača glasa 39 dana

Opšti izbori u Indiji, koji će se održati u sedam etapa između 11. aprila i 19. maja, biće najveća demokratska provera u istoriji čovečanstva, jer pravo glasa ima 900 miliona birača, koji čine skoro 12 odsto svetske populacije.
Glasači će izabrati poslanike u indijskom parlamentu i time odlučiti da li će premijer Narendra Modi predvoditi zemlju još pet godina.  
 
Indija je od prethodnih izbora 2014. godine "stekla" 83 miliona novih birača, a od više od 900 miliona onih sa pravom glasa, 15 miliona je mladih od 18 do 19 godina.  
 
Indijci će glasati na milion izbornih mesta, proces će trajati 39 dana, a rezultati će biti objavljeni 23. maja, prema Izbornoj komisiji Indije.  
 
Ko god pobedi na izborima i oformi vladu, imaće zadatak da upravlja sudbinom najveće svetske demokratije, ali i veoma moćne ekonomije i nuklearne sile, ocenjuje BBC.  
 
Analitičari smatraju da će u periodu naredne vlasti indijska ekonomija najverovatnije prestići i Ujedinjeno Kraljevstvo i postati peta svetska sila.  
 
Indija, koja trenutno ima više od 1,34 milijarde stanovnika, mogla bi u mnogoljudnosti, kako se predviđa, uskoro da "prešiša" zemlju sa najviše stanovnika - Kinu, koja trenutno broji 1,39 milijardi ljudi.  
 
Od početka ovog milenijuma, mnogi Indijci su "pobegli" iz siromaštva, ali stopa nezaposlenosti je i dalje visoka, posebno među mladim ljudima, dok su milioni poljoprivrednika nezadovoljni zbog niskih cena poljoprivrednih kultura. 
 
Ono što je od ogromne važnosti za međunarodnu bezbednost je i to na koji način će Indija, nuklearna sila, razvijati odnose sa spoljnim svetom, ali i održavati problematične odnose sa susednim Pakistanom.  
 
Ko su rivali?
 
Građani druge najmnogoljudnije zemlje na svetu, dakle, biraće poslanike, a mesto premijera pripašće lideru partije ili koalicije koja osvoji najviše mesta u Parlamentu. Trenutno, prema anketama, najviše izgleda da pobedi ima premijer Narendra Modi.  
 
Njegov najveći rival je opozicioni lider Raul Gandi, naslednik moćne političke dinastije Gandi-Nehru. Mesto predsednika Kongresne partije preuzeo je u decembru 2017. godine od majke Sonje Gandi. Godinama je smatran neuticajnijim i lošim političarem, ali ta slika se promenila u poslednje vreme.  
 
Indijski parlament ima dva doma - Narodnu skupštinu (Donji dom), koja ima 543 mesta, a njene poslanike direktno bira narod, i Gornji dom, čije članove biraju poslanici, dok predsednik imenuje dodatnih 12 članova, zbog njihovog doprinosa umetnosti, sportu i biznisu.  
 
Da bi neka partija ili koalicija oformila vladu mora da osvoji minimum 272 mesta u parlamentu.
 
Mediji ove izbore vide kao referendum o poverenju Modiju, polarizatorskoj figuri koju mnogi obožavaju, ali i optužuju za produbljivanje podela između većinskog hinduističkog stanovništva i 200-milionske muslimanske populacije u Indiji.  
  • Predsednik rikavanja

    11.04.2019 12:22
    Ovde.... i dahoćeš.... ne možeš plaćati one 2000 glas. Nema tih para.
    Možda, za šaku pirinča. Ili ih bičem teraju, ako su niža kasta.
    Ili obećavaju beplatan film od 5 sati...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet