Komemoracija za žrtve ustaškog logora Jasenovac

U organizaciji udruženja srpske, jevrejske i romske nacionalne manjine, kao i antifašista, u Jasenovcu je danas održana komemoracija za žrtve ustaškog logora iz Drugog svetskog rata, što je prva od ukupno dve ovogodišnje komemoracije.
Komemoracija za žrtve ustaškog logora Jasenovac
Foto: Printscreen
Dan proboja logoraša u Jasenovcu obeležili su Srpsko narodno vijeće, Koordinacija jevrejskih opština Republike Hrvatske, Savez Roma u Hrvatskoj "Kali Sara" i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, prenosi N1.
 
Četvrtu godinu zaredom u Jasenovcu su odvojene kolone - današnju i državnu koja će biti održana u nedelju. Pripadnici manjina, između ostalog, zbog revitalizacije ustaštva u Hrvatskoj odbijaju da u Jasenovac idu s državnom delegacijom.
 
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović neće se pridružiti nijednoj koloni, dok ne bude jedinstvene. U Jasenovac će doći sama, kako je najavljeno iz njenog kabineta.
 
Predsednik Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus kritikovao je vlast zbog izostanka reakcije na izjednačavanje "Nezavisne Države Hrvatske" i antifašističkog pokreta. On je istakao da je jasenovački logor najmračnije i najsramotnije mesto hrvatske istorije.
 
"Opet smo ovde sami, mi potomci žrtava zločinačke NDH. Mi nikada nismo izjednačavali hrvatski narod s NDH, ali nećemo nikada prihvatiti da su žrtve Jasenovca i Blajburškog polja isto", rekao je Kraus u obraćanju okupljenima pred spomenikom Kameni cvet.
 
On je, kako su preneli hrvatski mediji, istakao da neće biti zajedničke komemoracije dok god iz upotrebe ne bude izbačen ustaški pozdrav "Za dom spremni", koji država, uprkos preporukama Ustavnog suda, u nekim situacijama toleriše.
 
Kraus je ocenio da bi ove godine bila jedna komemoracija da je država u razgovore s predstavnicima udruženja "uložila onoliko energije koliko je uložila u komemoraciju u Blajburgu".
 
"Vreme je da pređemo s reči na dela, da se pogledamo u oči, i ako se složimo, da je NDH bila zločinačka tvorevina i da treba zabraniti i njene oznake. Neka se jasno kaže da se Holokaust dogadjao u Hrvatskoj i da oni koji to negiraju moraju snositi posledice", naglasio je Kraus.
 
U Jasenovcu su danas i predstavnici ambasada Izraela, Holandije, Španije, Velike Britanije, Srbije, Slovenije, Nemačke, Francuske, Australije...
 
Komemoracija se održava povodom pokušaja proboja iz logora, koji su organizovali preostali zatvorenici 22. aprila 1945. godine. Oko 600 muškaraca iz logora Ciglana pokušalo je proboj, od kojih su preživela 92 zatvorenika. Isti dan započeo je i proboj zatočenika iz Kožare. Od njih 167 spasilo ih se samo 11.
 
Po podacima Spomen područja Jasenovac, do sada je u logoru utvrđeno imenom i prezimenom 83.145 žrtava Srba, Jevreja, Roma, Hrvata i osoba drugih nacionalnosti, a u muzeju procenjuju da je konačni broj žrtava verovatno oko 100.000. Službena statistika bivše SFRJ isticala je brojku od 700.000 žrtava.
  • Katica

    12.04.2019 22:17
    Sasečeno stablo Danonovih
    Umesto dužeg komentara, za sve dobronamerne ljude ali i one koji mogu podnete najteža svedočanstva genocida poput ovog, evo link:

    Cadik Braco Danon, beogradski Jevrejin i ugledni arhitetka u posleratnoj Jugoslaviji svedoči o tome kako je sa grupom logoraša izveden iz Jasenovca radi kopanja velike rake ispred koje je nakon par sati dovedeno 200 srpske i jevrejske dece i od strane ustaša uz njima smešne dosetke pobijeno udarcem stolarskim čekićima u potiljak i potom pokopano.
    Danon je objavio i knjigu koju možete i dalje nabaviti i koja pored ovoga donosi strašna svedočenja o masovnim klanjima Srba i Jevreja, žena, dece i staraca.
    Naziv knjige: "Sasečeno stablo Danonovih".

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=103&v=TnR-jCpSlPo
  • Mrva

    12.04.2019 21:28
    @ Lazar L.
    Sve sto ste rekli stoji do poslednje tacke i zapete. I opet ste na tu izrecenu istinu dobili dva minusa. Srbima je ocigledno temeljno ispran mozak u ime utopije o bratstvu-jedinstvu.
  • leoni

    12.04.2019 21:02
    arhivi, gde su
    Znaju arhivi, nek ih konačno otvore

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet