Predsednik Sejšela u podvodnom govoru apelovao na zaštitu okeana

U upečatljivom govoru održanom duboko ispod površine okeana, predsednik Sejšela Deni For danas je apelovao na svet da zaštiti okeane od klimatskih promena.
Predsednik Sejšela u podvodnom govoru apelovao na zaštitu okeana
Foto: Pixabay
Ovo je prvi put da je neko uživo govorio javnosti iz podvodnog plovila, koje se nalazilo kod jednog od mnogih ostrvskih država ugroženih globalnim zagrevanjem.
 
Predsednik je se obratio javnosti dok je bio u poseti ambicioznoj britanskoj naučnoj ekspediciji koja istražuje dubine Indijskog okeana. Okeani pokrivaju dve trećine svetske površine, ali najvećim delom nema mapa za njihovo dno.
 
For je rekao da imamo bolje mape Marsa nego dna okeana. "Ovo pitanje je veće od svih nas i ne možemo čekati na sledeću generaciju da ga reši. Nestaju nam izvinjenja za nedelovanje i ističe nam vreme", rekao je predsednik Sejšela iz podmornice 121 metar ispod površine mora na morskom dnu kod spoljnih ostrva te afričke zemlje. 
 
Predsednik u majici i šorcu rekao je posle agenciji AP da je to iskustvo bilo zaista izuzetno i da je zapanjujući biodiverzitet. Rekao je da je sada više nego ikad odlučan da se zalaže za zaštitu okeana. "Mi samo treba da uradimo šta je potrebno da se uradi, naučnici su rekli svoje", kazao je For.
 
Uloga okeana u regulisanju klime i pretnje s kojima su suočeni su potcenjeni iako okeani daju polovinu kiseonika koji udišemo. Naučne misije su važne  da provere zdravlje podvodnog ekosistema.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet