Musolinijev praunuk: Fašizam je mrtav i sahranjen

Kajo Đulio Čezare Musolini, praunuk italijanskog diktatora Benita Musolinija, odbacio je tvrdnje da njegova izborna strategija za Evropski parlament sadrži elemente fašističke ideologije, poručivši da je fašizam "mrtav i sahranjen".
I pored sve izraženijeg desničarskog ekstremizma, Musolinijev praunuk smatra da su vremena njegovog pradede zauvek prošla.
 
"Fašizam je mrtav i sahranjen i svaka diskusija o njegovom vraćanju je samo levičarska propaganda", rekao je pedesetjednogodišnji Musolini, koji se kandidovao za Evropski parlament ispred partije Braća Italije.
 
On je u intervjuu za agenciju DPA rekao da je ponosan na svoje prezime, iako često predstavlja teret, te odbacio česta poređenja Musolinija i nacističkog vođe Adolfa Hitlera.
 
"To su bili predstavnici dva različita naroda, dve zemlje, dve istorije i to su na kraju dve osobe", rekao je on.
 
Musolini se osvrnuo na naziv izborne kampanje - "Napiši Musolini", kako je istaknuto na glasačkom listiću.
 
"Ako želim da pobedim glasači moraju da napišu moje prezime na listiću. To je uslov propisan zakonom. 'Napiši Musolini' mi se činilo kao sasvim normalan slogan", rekao je Đulio Musolini.
  • Емир Суљагић

    17.04.2019 19:27
    @V

    Анте Старчевић је главни идеолог хрватског национализма - отац домовине.
    Знате ли шта је Анте Старчевић писао о Србима?
  • V

    16.04.2019 09:17
    @pojedini "komentatori"
    niti je fašizam zvanična politika Hrvatske, niti je u Srbiji samo izuzetak.
    Obe države i njihove vlasti vrlo rado koketiraju sa fašistima i to rade na obostranu korist.
    Hrvatski fašisti daju smisao života srpskim i obrnuto. U suštini se vole jer jedni bez drugih su nula.
    Primetno je vaše ublažavanje zločina počinjenih u ime srpstva. "Crnogorci" su zapravo JNA sa komandom u BG, a Dubrovnik je od neprocenjive vrednosti i nema opravdanja.
    U Zagrebu je bila i civilna žrtva. Da je kojim slučajem bilo obrnuto - Hrvati granatirali BG sa civilnom žrtvom, ne biste umanjivali značaj.
    Nema opravdanja za sravnjivanje Vukovara sa zemljom, napad na bolnicu, granatiranje Sarajeva godinama...
    Nema opravdanja za Srebrenicu (8000 uključujući decu), logore u samoj Srbiji i etničko čišćenje u Vojvodini, kao ni likvidacije Srba neistomišljenika.

    Šešelj je samo izvršilac, država je tu da štiti sve svoje građane, ali zbog fašizma, koji u Srbiji nije izuzetak nego prevladavao tad, država je odobrila etničko čišćenje svojih građana.
    Vi i vama slični koji ste slepi za svoje zločine i vidite samo tuđe ste problem.

    Ovo je stara vest, a primetno je i da ova 2 "komentatora" su verovatno samo 1 "komentator" koji bolje da se potpiše svojim pravim, svima dobro poznatim nadimkom "G".
  • @V

    15.04.2019 19:26
    sve vam je vec receno . u srbiji je fasizam izuzetak , a u hrvatskoj pravilo .
    gorepomenuti otac domovine ante starcevic je svoje politicke neistomisljenike nazivao 'slavoserbskom pasminom' . nakon njega slede budak zvani 1/3 pobiti a ostalo raseliti i asimilirati i tudjman zvani 'srbi ispod 4%'

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet