VIDEO: Spasena glavna konstrukcija katedrale Notr Dam, Makron obećao obnovu

Glavna konstrukcija katedrale Notr Dam u Parizu je spasena, izjavili su zvaničnici glavnog grada Francuske pozivajući se na informacije iz vatrogasne jedinice.
Nakon osam i po sati borbe s vatrom, plamen je ugašen, ali su dežurne službe još u pripravnosti.
 
Dva tornja katedrale Notr Dam su spasena, potvrđeno je za Rojters u pariskoj vatrogasnoj jedinici. Objavili su kako je struktura katedrale ipak spasena i kako se neće urušiti.
 
"Sada sa sigurnošću možemo reći da je struktura Notr Dama sačuvana od totalnog uništenja", kazao je izvor za Rojters. Požar je, prema poslednjim informacijama, stavljen pod kontrolu.
 
 
Međutim, u borbi sa vatrenom stihijom teško je povređen jedan vatrogasac. 
 
 
Prema poslednjim informacijama, stradala su tri prozora koja su izgrađena u periodu od 1225. i 1250. godine.
 
Spasena je sveta kruna od trnja i sveta tunika koju je nosio francuski kralj Luj iz 13. veka, dva nezamenjiva predmeta, rekao je rektor katedrale. Vatrogasci su takođe radili na zaštiti zadnjeg dela zgrade gde se nalaze najdragoceniji artefakti.
 
Ogromni požar koji je zahvatio katedralu gasilo je 400 vatrogasaca pomoću desetina vatrogasnih vozila i najmanje 18 creva pod visokim pritiskom unutar crkve. Korišćeni su i dronovi za procenu stanja, ali je brzo zaključeno da je neizvodivo korišćenje kanadera, jer bi se time mogla prouzrokovati veća šteta zbog opasnosti od rušenja.
 
Još uvek nije poznat tačan uzrok požara, osim što se pretpostavlja da je vatra izbila na krovu.
 
Šteta će se procenjivati danima.
 
Katedrala Notr Dam simbol je Pariza, Francuske, jedan od simbola katoličanstva. Njena gradnja počela je u 12. veku, a završena je 1345. godine.
 
Makron: Počinjemo skupljanje novca za obnovu
 
Francuski predsednik Emanuel Makron sinoć je medijima rekao kako će čuvena pariska katedrala Notr Dam biti obnovljena zajedničkim snagama i donacijama.
 
Makron je ranije otkazao svoje obraćanje javnosti povodom požara koji je zahvatio katedralu Notr Dam, ali je preko Tvitera izjavio kako je tužan dok gleda kako gori deo njih.
 
 
Novinska agencija AFP prenela je reči Makrona tokom obraćanja medijima ispred katedrale gde je rekao da će ona biti obnovljena. U obraćanju je dodao da je ono najgore, potpuno urušavanje katedrale, izbegnuto.
 
"Govorim vam večeras, svi ćemo zajedno obnoviti ovu katedralu. Ovo je verovatno deo francuske sudbine i mi ćemo to uraditi u narednim godinama. Odmah ćemo pokrenuti i međunarodni proces donacija tako da ćemo i na taj način pomeriti naše granice", kazao je Makron.
 
Prema poslednjim informacijama, najgori scenario potpunog urušavanja katedrale je izbegnut, a vatrogasne ekipe se još bore s vatrom koja je stavljena pod kontrolu.
  • Root

    16.04.2019 14:16
    @/
    Bitno je da su tebi bliži svi iz Evrope no Srbi, ili ljudi s kojima živiš.

    Ili, ne živiš, no dobijaš plaću u dolarima da ovako zboriš po portalima?
  • /

    16.04.2019 12:45
    /
    srbi proklinju a zaboravise na velike seseljove prijatelje o kojima je tupio zadnjh 30g

  • pera

    16.04.2019 12:20
    ..
    @Реалан
    Kad ti umre keva, zalis za njom. Kad nekom sirijcu umre keva zabole te bas.
    Tako je i sa ovim. Onima kojima je evropska kultura bliza je ovo strasnije nego neka slicna ili veca tragedija tamo negde ko zna gde kod onih nekih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.