Švedska tinejdžerka: Spasite planetu kao što ćete spasiti Notr Dam

Švedska tinejdžerka Greta Tunberg, aktivistkinja u borbi protiv klimatskih promena, pozvala je lidere da deluju kako bi spasili planetu na isti način na koji se obavezuju da će obnoviti Notr Dam, parisku katedralu koja je nastradala u požaru.
"Dok vam se kuća raspada, ne biste sazvali tri hitna samita o Bregzitu, a nijedan hitni samit o kriznom stanju u vezi sa klimatskim promenama", rekla je Tunberg i poručila: "Moraćemo da se pokrenemo slično kao za katedralu. Molim vas da se probudite i uradite ono što je potrebno."
 
Ona je u govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu, na javnom sastanku Komiteta za životnu sredinu, konstatovala i da je ceo svet sa tugom i očajem bio svedok požara u katedrali Notr Dam u Parizu, primetivši da će "Notr Dam biti obnovljen".
 
"Nadam se da ima jake temelje i nadam se da i mi imamo čvrste temelje, ali nisam baš sigurna", rekla švedska aktivistkinja.
 
Tunberg je u svom govoru poručila i da u slučaju klimatskih promena želi da stvori atmosferu panike tako da se svako ponaša kao da je "njegova kuća zapaljena"
 
"Mnogi političari su mi rekli da panika ne može da donese ništa dobro. Slažem se, ali kada je vaša kuća u plamenu i želite da sprečite njeno urušavanje bolje je ipak malo paničiti. Ako se vaša kuća raspada, više nećete leteti širom sveta u poslovnoj klasi", rekla poslanicima švedska tinejdžerka koja je došla u Strazbur vozom iz Stokholma, što je još jedan način na koji ova aktivistkinja doprinosi borbi protiv klimatskih promena.
 
Gretu Tunberg, 16-ogodišnju aktivistkinju, koju je magazin Tajms proglasio jednim od najuticajnijih tinejdžera za 2019. godinu, troje norveških poslanika nedavno je predložilo za Nobelovu nagradu za mir.
  • Мунгос

    17.04.2019 19:13
    Види се, од како је Барак Обама добио Нобелову награду за мир, углед ове институције све више расте. Са овим предлогом норвешких посланика, углед је достигао прави максимум.
  • mirko

    17.04.2019 19:09
    ne vredi greta, vode nas ljudi kojima je sve ok prihvatljivo njihova kuća ne gori u plamenu, a takvi im i tapšu
  • Milos

    17.04.2019 15:46
    hmmm
    Mudrica prava +dokona

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet