Nemačka odbacila zahtev Grčke za naknadu štete zbog nacističke okupacije

Nemačka vlada odbacila je nove zahteve Grčke za reparaciju štete iz Drugog svetskog rata, koje su usvojene u grčkom parlamentu.
Nemačka odbacila zahtev Grčke za naknadu štete zbog nacističke okupacije
Foto: Pixabay
"Stav nemačke vlade po ovom pitanju je nepromenjen. Pitanje nemačkih reparacija, kako pravno, tako i politički, definitvno je rešeno", izjavio je portparol nemačke vlade Stefen Zajbert, prenosi portal A1on.
 
On je objasnio da je Nemačka svesna istorijske odgovornosti, ali da je pitanje isplate vojne odštete za Berlin rešeno.
 
"Mi smo svesni krivice i velike nepravde koju su Nemačka i Nemci učinili tokom nacionalsocijalizma u Grčkoj. I zbog toga težimo sa Grčkom, članicom Evropske unije i evrozone, da imamo dobre odnose i ostanemo prijatelji i partneri", istakao je Zajbert.
 
Grčki parlament je u sredu pozvao grčku vladu da preduzme adekvatne aktivnosti, posebno diplomatske i pravne, za potraživanje dugova i u celosti ispuni sve zahteve Grčke iz Prvog i Drugog svetskog rata, nakon što je bio izglasan predlog predsednika grčkog parlamenta Nikosa Vucisa o potraživanju nemačkih dugovanja od strane Grčke.
 
Grčka traži vojne odštete za materijalne katastrofe i krađe, vojne reparacije za žrtve i rodbinu žrtava, isplatu zajma okupatora i vraćanje pokradenog arheološkog i crkvenog blaga.
 
Nemačka smatra da je rešila pitanje reparacije isplatom od 115 miliona maraka tokom šezdesetih godina prošlog veka u okviru sporazuma sa Grčkom i drugim zapadnim zemljama.
 
Berlin se poziva i na takozvani "dva plus četiri sporazum" iz 1990. godine koji su potpisali dve nemačke države i četiri okupacijske sile iz Drugog svetskog rata, čime je pravno definisano nemačko ujedinjenje. Ovim sporazumom, koji je, prema Berlinu prihvatila i Grčka, odbacuje se odgovornost Nemačke za reparacije iz Drugog svetskog rata.
 
Osim Grčke, nedavno je i Poljska zahetevala isplatu reparacije od strane Nemačke u iznosu od 800 milijarde evra.
  • Deks

    19.04.2019 14:25
    Nemacka vlada je potpuno u pravu. Ratna odsteta za dva svetska rata je odavno isplacena a sem toga danasnja Nemacka nema nikakve veze sa nemackom drzavom iz II svetskog rata.
  • smrt fašizmu

    19.04.2019 13:29
    unuk partizana
    cuj 115 miliona ... koja lakrdija
    pa to što su napravili ne može da iskupi 100 generacija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet