Novo ime u fokusu kampanje za predsednika Severne Makedonije

Prvi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji u nedelju smatra se ključnim testom za opstanak vlade levog centra, piše AP.
Novo ime u fokusu kampanje za predsednika Severne Makedonije
Foto: Pixabay
Kako agencija navodi, reč je o opstanku vlade na čelu sa Socijaldemokratskim savezom i albanskom DUI, u društvu koje je duboko podeljeno promenom imena zemlje kako bi se okončao višedecenijski spor sa susednom Grčkom. AP navodi da je promena imena u Severnu Makedoniju, koja utire put zemlji da se pridruži NATO i Evropskoj uniji, bila glavno pitanje kampanje.
 
Tri profesora prava, uključujući i jednog iz albanske manjine, bore se uglavnom za ceremonijalni položaj.
 
Skoplje i Atina su prošlog juna postigli sporazum da Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija promeni ime u zamenu za Grčko prihvatanje ulaska sada već Severne Makedonije u NATO. Odlazeći predsednik Đorđe Ivanov, čiji se drugi i poslednji petogodišnji mandat završava 12. maja, pokušao je da odloži sporazum s Grčkom.
 
Njegovo protivljenje podržava i kandidatkinja najveće opozicione stranke VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova, prva žena koja se kandidovala za predsednika. 
 
Kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI Stevo Pendarovski žestoko je branio promenu imena. "Uspeli smo da oborimo režim (prethodne vlasti na čelu sa VMRO-DPMNE) i sada pratimo put integracije, ekonomskog razvoja i sveobuhvatnog društvenog napretka", rekao je Pendarovski.
 
Blerim Reka, kandidat opozicionih albanskih stranaka BESA i Alijansa za Albance, koji se uglavnom, prema navodima AP, bori za manjinska područja, takođe podržava promenu imena države kao preduslov za ulazak zemlje u NATO i EU.
 
Nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Pendarovski malo ispred Siljanovske Davkove. Istraživanje Instituta za demokratiju Societas Civilis pokazuje da kandidat vladajuće koalicije uživa 27,2 odsto podrške birača, ispred Siljanovske Davkove sa 23,5 odsto, dok Blerim Reka uživa podršku 11 odsto birača.
 
Kandidatu je potrebno 50 odsto plus jedan glas od skoro 1,8 miliona registrovanih birača da bi pobedio u prvom krugu, što se smatra kao veoma teško dostižan cilj.
 
Drugi krug je planiran za 5. maj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet