Sumnja da je protivpožarni sistem u Notr Damu bio neispravan

Francuski istražitelji smatraju da je požar na katedrali Notr Dam počeo u središtu krova i da je možda postojao problem sa protuvpožarnim sistemom, otkrio je danas policijski izvor za CNN, nakon što su pregledani brojni amaterski videozapisi i fotografije prolaznika koji su se zatekli na mestu požara u ponedeljak.
Isti izvor kaže da se istražitelji sada koncentrišu na dva potencijalna problema vezana za izbijanje požara. Prvo, moguće je da je postojao problem sa senzorima za vatru, a drugi problem vodi prema dizalici za radnike na skeli, ali oko toga nisu otkrili više detalja.
 
Što se tiče problema senzora za požar, dva redara u katedrali izjavila su policiji da su prvi put primetili vatru kad je već kuljala tri metra u vazduh oko 18:40 časova, što ukazuje na to da senzori možda nisu ispravno radili, rekao je policijski izvor CNN-u.
 
Prvi alarm je zazvonio u 18:15 časova. Na sigurnosnim kontrolnim ekranima u katedrali Notr Dam bljesnuo je signal koji pokazuje da senzor šalje upozorenje. Prema policijskom izvoru, dvojica redara otišla su da provere lokaciju, ali u to vreme nisu videli ništa. Kada je drugi alarm zazvonio u 18:43 časova oni su otišli na vrh katedrale i tada su videli plamen.
 
Uz to, pariski tužitelji istražuju da li je kratak spoj u instalacijama izazvao požar koji je zahvatio katedralu.
 
Sudski izvor izjavio je da "ne isključuju nikakvu hipotezu u ovoj fazi", rekavši da to nije njihov jedini smer istrage.
 
U vreme požara katedrala je bila u fazi obnove. Neki su izneli sumnju na firme koje su se bavile radom na 150 godina starom tornju, koji se u ponedeljak srušio, dok je oko njega kuljao plamen. Od četiri firme koje su sklopile ugovore za obnovu Notr Dama, dve su - firme za skele "Europe Ećafaudage" i konzervatori umetnosti "Socra", imale radove, ali ni jedna od njih nije imala radnike u vreme izbijanja požara.
 
Požar je devastirao velike delove 850 godina starog zdanja pre nego što su vatrogasci uspeli da ga ugase posle devet sati borbe s vatrenom stihijom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.