Ukrajinski parlament usvojio zakon po kom je jedini jezik ukrajinski

Ukrajinski parlament, Vrhovna Rada, usvojio je danas zakon po kome je ukrajinski jezik jedini zvanični jezik u državi.
Ukrajinski parlament usvojio zakon po kom je jedini jezik ukrajinski
Foto: Pixabay
Taj zakon podržalo je 278 poslanika, a kako se navodi, za njegovo usvajanje bilo je neophodno najmanje 226 glasova, prenosi Tass.
 
Prema odredbama zakona, svi građani sada moraju da koriste ukrajinski jezik u svim sferama svog života, a sprovođenje dokumenta nadgledaće "inspektori za jezik", koji će biti prisutni na sednicama u svim državnim organima, tržiti dokumente od javnih organizacija i političkih stranaka i izricati novčane kazne.
 
Nacrt ovog zakona, podsećaju ruski mediji, izazvao je buru u javnosti u Ukrajini i inostranstvu.
 
Komesar SE za ljudska prava Dunja Mijatović svojevremeno je tražila da se predstavnici nacionalnih manjina uključe u njegovu izradu, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da je Rusija veoma zabrinuta zbog kršenja jezičkih i obrazovinih prava nacionalnih manjina i da je Moskva tim povodom uputila pismo EK, SE, OEBS i NATO.
  • SFRJBot

    26.04.2019 02:11
    Zaboga, to je pogrešna odluka. Eto i mi imamo srpski, hrvatski bosanski, crnogorski brdski i crnogorski iz Titovog Vrbasa, pa šta nam je to donelo? Samo to da se deklaracije proizvoda ne mogu pročitati golim okom.
  • Anonimus

    25.04.2019 23:16
    Duh Majdana...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.