Nemačka planira posebno odeljenje za borbu protiv usamljenosti

Nemačka razmišlja o uvođenju posebnog odeljenja unutar ministarstva zdravlja koje bi se brinulo o problemima usamljenih građana, objavili su nemački mediji.
Nemačka planira posebno odeljenje za borbu protiv usamljenosti
Foto: Pixabay
"Dosad se premalo pažnje posvećivalo bolestima koje uzrokuje usamljenost. Jedna nedavna studija pokazala je da usamljenost često uzrokuje psihičke bolesti poput depresije, anksioznosti ali i bolesti krvotoka", rekao je funkcioner socijalista Karl Lauterbah za dnevnik Velt am Zontag.
 
On je tražio da se po uzoru na Veliku Britaniju, uvede posebna komisija pri ministarstvu zdravlja koja bi se bavila usamljenošću i štetama koje ta pojava nanosi društvu.
 
Ideju o posebnoj komisiji za usamljene podržao je i funkcioner vladajuće Demohrišćanske Unije (CDU/CSU) Markus Vajnberg.
 
"Mora biti više mesta i programa koji bi usamljenim ljudima omogućili ponovno uključivanje u društveni život", rekao je Vajnberg.
 
Političarka Zelenih Marija Klajn Šmajnk traži da se izradi studija troškova uvođenja dodatnih mera za borbu protiv šteta koju uzrokuje usamljenost.
 
"Polazim od toga da se svaka investicija u borbi protiv usamljenosti isplati", rekla je Klajn-Smajnk.
 
Nemački list Velt am Zontag piše da se broj stanovnika industrijski razvijenih zemalja povećava u toj meri da stručnjaci govore o "epidemiji usamljenosti".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.