Počinje suđenje kompaniji čijih 19 radnika se ubilo zbog psihičkog zlostavljanja

Suđenje kompaniji Oranž i sedmorici sadašnjih ili bivših menadžera zbog psihičkog zlostavljanja i sličnih optužbi, počinje danas u Parizu.
Povod suđenja je 19 samoubistava i još 12 pokušaja, kao i osam teških slučajeva depresije među radnicima u vremenskom razdoblju od tri godine. Kompanija, tada pod imenom Frans telekom, prolazila je kroz proces smanjenja troškova i modernizacije.
 
Sudi se bivšem predsedniku Frans telekoma Didijeu Lombardu, bivšem direktoru HR službe Olivijeu Barberou i nekadašnjem zameniku generalnog direktora Lui-Pjer Venu. To je najveće suđenje za psihičko zlostavljanje unutar kompanije u istoriji Francuske i očekuje se da potraje dva meseca.
 
Sumnja se da su optuženi "pogoršali radne uslove u meri koja je ugrozila prava i dostojanstvo radnika, što je uticalo na njihovo fizičko i mentalno zdravlje, ili dovelo u pitanje njihove karijere".
 
Za saučesništvo u psihičkom zlostavljanju sumnjiče se još četiri zvaničnika kompanije.
 
U Francuskoj je za to delo zaprećena kazna od godinu dana zatvora i globa od 15.000 evra.
 
Sudi se i samom Oranžu, pa bi sud mogao da naredi kompaniji da isplati dodatnu odštetu svakom od zaposlenih.
  • B&B

    06.05.2019 17:23
    smešno
    Pa tim Direktorima u Oranžu je 15000e za užinu da imaju... a ovih godinu dana zatvora bice uslovno jer tobože nisu znali... Za običnog čoveka pravde više nema nigde, zato se i pojavljuju sa pištoljima i ubijaju svoje pretpostavljene...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.