Česi na ulicama zbog imenovanja nove ministarke pravde

Desetine hiljada Čeha ponovo su protestovale širom zemlje zbog imenovanja nove ministarke pravde Marije Benešove, za koju strahuju da je postavljena kako bi sprečila da premijeru Andreju Babišu bude suđeno zbog mahinacija sa evropskim dotacijama.
Protiv Benešove, bliske saradnice predsednika Češke Miloša Zemana, građani već treću sedmicu zaredom demonstriraju u većim gradovima. 
 
U centru Praga juče se okupilo oko 20.000 demonstranata koji su nosili zastave Češke i EU i transparente "Nas ne možeš da smeniš", "Koga ćeš još smeniti", "Nezavisno pravosuđe", "Šef vlade ili šef kriminala" (na engleskom "Prime minister or crime minister"), skandirajući "Sramota" i "Ostavka". 
 
Građanska incijativa "Milion trenutaka za demokratiju" organizovala je treći protest u Pragu, Brnu i drugim mestima, u strahu da iznenadna ostavka prethodnog ministra pravde i imenovanje Benešove, odmah pošto je policija posle trogodišnje istrage predložila da Babiš bude izveden pred sud, može da znači pokušaj da on izbegne suđenje i da ta afera bude zataškana. 
 
Babiš, drugi najbogatiji preduzetnik u Češkoj, tajkun agro sektora i hemijske industrije, krivično je gonjen zbog toga što je porodičnu farmu i konferencijski centar Rodino gnezdo pre 12 godina izdvojio iz sastava svog koncerna Agrofert, kako bi dobio dva miliona evra dotacija iz evropskih fondova za mala preduzeća. Kada je prošao kontrolni period od pet godina, farmu je vratio u sastav Agroferta, u okviru kojeg ne bi imala pravo na dotacije. 
 
Babiš je rekao da su demonstracije "normalna predizborna kampanja" uoči izbora za Evropski parlament: "Smatram da je to pozorište. Demonstracije su tempirane pred evropske izbore da naši politički protivnici mogu da podstiču birače". 
 
Premijer optužen da je na prevaru izvukao evropske dotacije ne smeta predsedniku Zemanu sve dok nije pravosnažno osuđen, a Zemanov portparol Jirži Ovčaček je Češkom radiju kazao da se "u demokratskom društvu jednostavno ne popušta trgovima".
  • Мунгос

    14.05.2019 19:55
    Значи, Бабиш добио 2 милиона евра на очиглед Комитета ЕУ. Није ваљда да нису то знали, а да новинари знају.
    Господо, морамо корупцији стати на пут, па макар била она и у центру Брисела.
  • /

    14.05.2019 08:35
    /
    znaci,
    tip muljavi sa eu donacijama a propagira ruse.
    cak doveo sefa policije koji je sefovao pod komunistima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet