Hapšenje zbog nacističkog pozdrava u Blajburgu

Jedna osoba uhapšena je danas u Blajburgu, zbog nacističkog pozdrava, javila je N1 televizija.
Hapšenje zbog nacističkog pozdrava u Blajburgu
Foto: Pixabay
Prema navodima te televizije, jedna osoba uzdigla je ruku i pozdravila Hitlerovim pozdravom, zbog čega je reagovala austrijska policija.
 
Komemoracija za ubijene pripadnike kvinsliških, uglavnom ustaških vojnika, među kojima je bilo i civila, na kraju Drugog svetskog rata, pod pokroviteljstvom Sabora Hrvatske, završena je nešto pre 14 časova. Na njoj se, prema poslednjim podacima hrvatskih medija, okupilo desetak hiljada ljudi.
 
Manifestacija je održana bez državnog vrha Hrvatske, a uz dva kontraprotesta i uz jake mere bezbednosti. Za razliku od prethodnih godina, na manifestaciji nije bilo političkih govora, kao ni predsednika Sabora Gordana Jandrokovića.
 
Najviši hrvatski funkcioneri poslali su svoje predstavnike, ali nisu došli u Blajburg, iako je Sabor pokrovitelj komemoracije koju organizuje udruženje Počasni blajburški vod. Mediji izveštavaju da je krčki biskup Ivica Petanjek održao propoved na misi na Blajburškom polju. S obzirom na zabranu koruške Crkve, iz Hrvatske biskupske konferencije rekli su za N1 da je to u redu, jer biskup nije vodio misu.
 
Uoči ovogodišnje komemoracije, koruška Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog toga što je, naveli su, ta misa "politički instrumentalizovana" i predstavlja "deo političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije". Tako ove godine misu nisu mogli da vode hrvatski biskupi, što je izazvalo oštre kritike Hrvatske biskupske konferencije.
 
Od prošle godine austrijska policija strogo kažnjava učesnike koji imaju ustaške i nacističke simbole, a od marta ove godine je na snazi i zabrana isticanja ustaških simbola. Zbog toga su organizatori poslednjih dana upozoravali one koji planiraju da dođu na komemoraciju, da se striktno pridržavaju austrijskih zakona, jer bi u protivnom, policija mogla da prekine skup čiji je pokrovitelj Sabor Hrvatske, uz prekid u vreme vlade levog centra od 2012. do 2015.
  • nele

    18.05.2019 16:47
    Treba ih sve strpati na robiju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet