Stotine dece u Pakistanu zaraženo HIV-om, nepoznat uzrok

U pakistanskom gradu Rato Dero nedavno je ustanovljeno da je nekoliko stotina dece zaraženo virusom HIV-a, ali način na koji je do toga došlo nije poznat.
Stotine dece u Pakistanu zaraženo HIV-om, nepoznat uzrok
Foto: Pixabay
Kako prenosi BBC, prvi znak da nešto nije u redu sa decom pojavio se u februaru ove godine kada su roditelji masovno dovodili decu kod doktora žaleći se da deca ne mogu da prestanu da se tresu od groznice. Nakon analize krvi ustanovljeno je da su deca zaražena virusom HIV-a, ali niko nije mogao da kaže kako.
 
"Do 24. aprila 15 dece je bilo pozitivno na virus, iako niko od roditelja nije nosilac virusa", rekao je doktor u bolnici.
 
Doktorka Fatima Mir smatra da su deca na tri načina mogla da se zaraze - preko majčinog mleka, transfuzije ili zaraženih hirurških instrumenata ili igala.
 
Kako je rekla, budući da je u većini slučajeva majka bila negativna, bilo je malo transfuzija, jedino objašnjenje ostaje korišćenje zaražene igle u lokalnim klinikama.
 
Do sada je u tom mestu testirano 18.418 osoba od 25. aprila, a do sada se pokazalo da je najmanje 607 od njih zaraženo, od čega su tri četvrtine deca uzrasta od jednog meseca do 15 godina. Ono što iznenađuje jeste da to nije prvi put da se epidemija virusa pojavila u tom regionu - slično se desilo 2016. godine kada je ustanovljeno da je virusom zaraženo 1.521 osoba.
 
Doktor Asad Memon rekao je da je za tu pojavu najverovatnije kriv kontakt lokalnih doktora sa pripadnicima visokorizičnih grupa - tranvestita ili seksualnih radnica.
 
Inače u Pakistanu, posebno u seoskim sredinama, stanovnici idu kod lokalnih priučenih doktora jer su jeftiniji, dostupniji i imaju više vremena za pacijente.
 
Navodi se i da je istraga u toku.
  • Svetlana NS

    23.05.2019 16:11
    Dokle neće znati uzrok
    Zna se da je ova bolest nastala u laboratoriji farmaceutskih moćnika i ubačena u vakcine. Posle su mnogim zemljama dali ove vakcine najčešće kao humanitarnu donaciju... šta se prave svi blesavi.
  • O uzroku

    23.05.2019 10:04
    Humanitarna pomoć, odnosno veeeeliko prijateljstvo zemalja, odnosno izuzetna etika i nečiji naučni eksperimenti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.