"Promene direktive EU o vodama mogu voditi uništenju reka i jezera"

Uticajne međunarodne organizacije za zaštitu prirode upozorile su u najnovijem izveštaju da bi promene Okvirne direktive EU o vodama dale zeleno svetlo neodrživim industrijama kojima bi se omogućio nastavak destruktivnih aktivnosti koje mogu uništiti reke i jezera, saopštili su predstavnici WWF (World Welfare Foundation) Adria.

U izveštaju koji su sproveli WWF, EEB, Wetlands International, Evropsko ribarsko udruženje i Mreža evropskih reka, navodi se da neke članice EU, umesto da pošalju ozbiljnu poruku o važnosti očuvanja vodnih tela, zagovaraju mišljenja bliska interesima velikih kompanija, piše Glas Amerike.

"Reke, jezera i močvare presudne su za održavanje života na Zemlji, ali danas nestaju pred našim očima", upozorila je Irma Popović Dujmović iz WWF Adria.

"Srećom, postoje pravni akti kojima se to može zaustaviti – zakon EU o vodama – ali zemlje članice moraju da zauzmu aktivan stav protiv interesnih sektora koji uništavaju i zagađuju slatkovodne ekosisteme", rekla je Popović Dujmović.

Ona je podsetila da je kampanjom ProtectWater, koju su pokrenule organizacije civilnog društva, više od 375.000 građana jasno izrazilo svoj stav kako Okvirnu direktivu EU o vodama ne treba menjati.

"Zbog toga je stav zemalja članica koje žele da pogoduju korporativnim lobijima u suprotnosti sa voljom njihovih građana", rekla je Popović Dujmović.

Prema njenim rečima, izveštaj pokazuje jasnu nameru nekih zemalja članica da zagovaraju interese masovne poljoprivredne proizvodnje, hidroenergetskog lobija i rudarske industrije, te Nemačkih privrednih udruženja.

Popović Dujmović je objasnila da se predstavnici različitih industrija i neke zemlje članice EU zalažu za iste promjene propisa EU o vodama, ali se u potpunosti razilaze u opravdanju razloga zbog kojih traže promjene.

"Dok neke vlade tvrde da žele ambiciozniji pristup očuvanju vodnih resursa, predstavnici industrijskog sektora žele iste promene jer su, prema njihovom mišljenju, postojeći propisi prestrogi", rekla je Popović Dujmović i dodala da, ako zemlje članice žele da budu ambicioznije, postojeći propisi trebaju da ostanu neizmenjeni, a one se moraju fokusirati na ispravno i pravovremeno sprovođenje istih kako bi zaštitile prirodu i ljudsko zdravlje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet