Novi dokazi o povezanosti šefa kolumbijske vojske s ubistvima civila

U slučaju navodnog zataškavanja ubistava civila u Kolumbiji pre više od 10 godina, sa kojim se dovodi u vezu šef vojske te zemlje Nikasio Martines Espinel, pojavili su se novi dokazi.
Novi dokazi o povezanosti šefa kolumbijske vojske s ubistvima civila
Foto: Pixabay

Dokumenti koje je Asošiejted presu dostavila osoba upoznata sa tekućom istragom vansudskih ubistava pojavili su se u vreme kada se Espinel suočava sa sve većim pritiskom da podnese ostavku.

On je pod pritiskom da se povuče zbog toga što je ove godine naredio vojnicima da povećaju napade, zbog čega neki strahuju od povratka teških kršenja ljudskih prava.

Kolumbijska vojska se okrivljuje za oko 5.000 vansudskih ubistava na vrhuncu oružanog konflikta u toj zemlji sredinom 2000-ih godina.

Međunarodna organizacija Hjuman rajts voč (Human rights watch) oštro je u februaru kritikovala predsednika Kolumbije Ivana Dukea zbog imenovanja Espinela, navodeći da je on bio drugi po činu u Desetoj brigadi na severoistoku Kolumbije, u periodu za koji su tužioci otvorili istrage 23 vansudska ubistva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.