U Crnoj Gori inicijativa za "Pavlov zakon" po ugledu na "Tijanin zakon"

Inicijativa kojom se zahteva izmena Krivičnog zakonika i uvođenje doživotne kazne za teška krivična dela, po ugledu na Tijanin zakon u Srbiji, pokrenuta je u Crnoj Gori.
U Crnoj Gori inicijativa za "Pavlov zakon" po ugledu na "Tijanin zakon"
Foto: Pixabay
"Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu krajem juna će izneti zaključke povodom peticije "Pravda za Pavla", koju je podržalo 6.500 građana", izjavio je za crnogorsku "Novu M" predsednik tog Odbora Željko Aprcović.
 
Podnosioci peticije "Pravda za Pavla" i Udruženje "Roditelji" smatraju da bi kaznenu politiku trebalo pooštriti i doživotno kazniti počinioce za teška ubistva, silovanja i obljubu nad maloletnim osobama, dok pojedini advokati ukazuju da takva reforma zakonodavstva u Crnoj Gori nije potrebna, jer već postoji oštra kaznena politika.
 
Podseća se da je u Srbiji nedavno usvojen zakon kojim je predviđena doživotna robija za teška ubistva, silovanja i obljubu nad maloletnom osobom, što je u skladu s predlogom Fondacije "Tijana Jurić" koju je podržalo oko 160.000 građana.
 
U Udruženju "Roditelji" smatraju da je i u Crnoj Gori neophodno pooštriti kaznenu politiku i dati vetar u leđa "Pavlovom zakonu".
 
"Da se na jasan i glasan način kaže, da će svi oni koji se opredele za tako nešto biti sankcionisani i da će deca biti zaštićenija nego što je to sada slučaj", istakla je Kristina Mihailović iz tog udruženja.
 
S druge strane, advokat Lazar Aković smatra da takva vrsta reforme u Crnoj Gori nije potrebna jer je, kako navodi, Krivični zakonik u toj zemlji vrlo oštar. On, međutim, dodaje da se slaže sa izmenom kada su u pitanju najbrutalnija krivična dela, da nema uslovnog otpusta.
 
"Na taj način i sa krivičnom sankcijom od 40 godina zatvora, postiže se u potpunosti svrha kažnjavanja", smatra Aković.
 
U februaru prošle godine crnogorsku javnost potresao je slučaj ubistva 15-mesečnog dečaka Pavla za čije se ubistvo terete njegova majka i očuh. Zbog toga je 6.500 građana potpisalo peticiju, koja je predata Skupštini, a kojom traže uvođenje doživotne kazne zatvora za počinioce ovakvih krivičnih dela.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.