Pariz objavio rat električnim trotinetima

Grad Pariz objavio je rat električnim trotinetima posle haotične godine u kojoj je 12 startapa preplavilo njegove ulice tim vozilima.
Pariz objavio rat električnim trotinetima
Foto: Pixabay
Glavni grad Francuske ima 12 operatera trotineta, više od Sjedinjenih Država, a prema istraživanju objavljenom u četvrtak, oni upravljaju sa oko 20.000 tih malih vozila na dva točka.
 
Oštećeni trotineti završavaju u nekim od čuvenih gradskih parkova ili ih čak bacaju preko mostova u reku Senu, a gradski trotoari postali su borilište vozača trotineta i pešaka.
 
Gradonačelnica An Idalgo rekla je da su električni trotineti upali u "sivu pravnu zonu" i da posle višestrukih žalbi i poplave povreda i incidenata, Uprava grada i policija žele da ograniče brzinu trotineta na 20 kilometara na sat u većini područja, i svega osam kilometara na sat u četvrtima s gustim pešačkim saobraćajem, kao i da zabrane ostavljanje trotineta bilo gde sem na označenim mestima. 
 
Idalgo takođe planira da ograniči broj operatera na tri i ograniči broj trotineta koje oni iznajmljuju.
 
Grad već izriče novčane kazne od 135 evra za vožnju trotineta po trotoaru i kazne od 35 evra za parkiranje trotineta na trotoaru. Grad onima koji iznajmljuju trotinete naplaćuje svaki pokvareni trotinet koji uklone opštinski radnici.
 
"Potrebni su nam red i pravila kako bi se osigurala bezbednost na ulicama", izjavila je Idalgo.
 
Otprilike trećina vozača električnih trotineta u Francuskoj su strani turisti, po istraživanju francuske vladine agencije za transport.
  • Elektricni

    07.06.2019 14:05
    Problem bez problema
    Ocigledno da velikim ne odgovara jeftin pogon na struju, ovih dana se zakuvalo oko el.skutera na portalima. Te moze ovako a nemoze i onako, zakon i bez zakona... . Jasno je da upotrebom ovih vozila mnogi ostaju bez svog kolaca. Morace se ipak prilagoditi auto industrija i naftna industrija kao i prateci trgovci i servisi. Nemoguce je zabranjivati tehnoloski napredak. Potrebna je jasna zakonska regulativa. Registracija,tablica i osiguranje. Povredis li nekog platis ili ides u zatvor. Mnogi misle, da su u skuteru nasli spas ako im bude oduzeta voz.dozvola, ne shvataju da je stati ili sesti na skuter upravljanje opasnim sredstvom,tako je to bar po zakonu. Znaci nije to igracka vec opasna naprava i tako se moramo ophoditi jedni prema drugima u voznji. Pamet u glavu i uzivajte u voznji.
  • marko

    07.06.2019 10:18
    Problem koji u parizu imaju sa trotinetima neće rešiti ovim merama, samo će ga zameniti problemom korupcije. Ako sme da ima samo tri firme za trotinete ko odlučuje koje tri i zašto baš on?

    Pri tome potpuno mi je nejasno šta će nekome trotinet u Parizu? Priznajem nisam tamo bio duže od dve nedelje ali u tom gradu stižete bilo gde za 10-15 minuta metroom, pola sata ako idete sa periferije, a nije ni gužva u vagonima.
  • Мунгос

    07.06.2019 10:17
    Видите шта пешацима раде дивљаци у Француској.
    Замислите бацају и отпад у реку Сену.
    Зато нам тако лоше и иде, не чудим се уопште. Бежите децо што даље од тих дивљака и примитиваца.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet