U Republici Srpskoj uskoro zabranjeno davanje imena detetu po animiranim likovima

Novim zakonom o ličnom imenu, koji bi uskoro trebalo da bude usvojen u Republici Srpskoj, predviđene su novčane kazne od 1.000 do 1.500 KM, ukoliko matičar upiše ime deteta koje ima više od deset godina, bez njegovog pristanka.
U Republici Srpskoj uskoro zabranjeno davanje imena detetu po animiranim likovima
Foto: Pixabay
Iste kazne su predviđene i ako usvojeno dete, starije od spomenute starosne dobi, nije dalo svoj pristanak kod upisa ličnog imena.
 
Zakon, koji bi trebalo da zameni onaj usvojen 1993.godine, a delimično menjan 2000, predviđa i mogućnost promene imena nakon promene pola.
 
Međutim, neće se odobriti promena imena i prezimena osobi protiv koje se vodi krivični postupak, dok je na izdržavanju kazne, osobi za kojom je raspisana međunarodna poternica, te za koju se utvrdi da je zahtev podnela radi izbegavanja zakonom utvrđenih obaveza (izdržavanje, poreske i druge zakonom utvrđene obaveze).
 
Neće biti dozvoljeno i da predloženo lično ime predstavlja ime izmišljenih, animiranih ili filmskih likova, monete i pseudonima, niti ako je to neophodno radi zaštite prava i sloboda drugih osoba, te zaštite prava javnih i istorijskih ličnosti.
  • h

    08.06.2019 16:13
    Da li mogu prezimena da se promene?
  • Filadendron

    08.06.2019 14:15
    Kako je lepo biti..zakonodavac
    Znaci ne moze npr Maša zbog Maše i Medveda, ne moze Duško )zbog Dugouška, pa onda ako se neko preziva Kraljević ne može Marko , a Pinkija i Karadjordja da ne spominjemo....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.