Napadnuti sezonski radnici na Braču, među njima i dvoje srpske nacionalnosti

Hrvatska policija privela je dvojicu mladića zbog sumnje da su napali pet osoba, među kojima su bile id ve osobe srpske nacionalnosti, prenosi portal Index.hr.
Napadnuti sezonski radnici na Braču, među njima i dvoje srpske nacionalnosti
Foto: Pixabay (Ilustracija)
Kako navodi Index, policija je primila prijavu o narušavanju javnog reda i mira u Ulici hrvatskih velikana u Supetru na Braču, u kom je učestvovalo više osoba. Policija je utvrdila da je više osoba napalo grupu od pet mlađih ljudi koji su tom prilikom zadobili lakše povrede, navodi policija.
 
Policija je ubrzo u tom mestu uhapsila 22-godišnjaka zbog sumnje da je bio jedan od napadača. Kod njega je utvrđena alkoholisanost, te je odveden na trežnjenje. Oko 10 časova, u Splitu je uhapšen 19-godišnjak koji je, kako se sumnja, takođe učestvovao u napadu.
 
Policija je saopštila da se sumnja da su mladići napadnuti jer su srpske nacionalnosti.
 
"Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, protiv 22-godišnjaka je podneta kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno delo teške telesne povrede u pokušaju na štetu 26-godišnjaka, a tokom večeri će biti predat pritvorskom nadzorniku", navodi policija.
 
Protiv njih su podneti i Optužni predlozi nadležnom prekršajnom sudu zbog prekršaja iz narušavanja javnog reda i mira i po članu 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije, "s obzirom na to da je kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja da su oštećeni napadnuti jer su se među njima nalazili pripadnici srpske nacionalnosti", objavila je policija.
 
U splitskoj policiji se saznaje i da su svih petoro napadnutih državljani Hrvatske. Dvoje od njih su srpske nacionalnosti, a ostali su Hrvati. U incident se, saznaje Hina, umešao lokalni taksista pomažući napadnutima, nakon čega je napad prestao. 
 
Kako saznaje Dalmatinski portal, napadnuti su sezonski radnici. Napadnuta su trojica radnika iz Slavonije, devojka iz Varaždina i Bračanin.
 
"Vraćali smo se kućama nakon posla, prošli smo kraj prostorija Torcide Brač. Verovatno su čuli ova dva momka, oni su Srbi iz Vukovara. Njih 15, 20 zatrčalo se prema nama. Vikali su: 'Di je Srbin?' Napali su ih i bacili na pod, počeli su ih šutirati. Devojka je legla na svog prijatelja, nastavili su tući i njega i nju. Ja sam stajao sa strane. Pitao sam: 'Je li ovo potrebno?' Dobio sam udarac šakom u nos. Da nije naleteo taksista, ubili bi nas. Počeo je da trubi, a oni su se razbežali", ispričao je za Dalmatinski portal mladić koji je i sam bio žrtva napada.
 
Gradonačelnica Supetra Ivana Marković oštro je osudila ovaj napad na nacionalnoj osnovi. 
 
"U ime Grada Supetra i u svoje osobno ime oštro osuđujem napad koji se dogodio u našem gradu gde su stradala četiri mladića i jedna devojka, od kojih je i jedan naš Supetranin. Svaki čin nasilja, ikada, igde i prema bilo kome je jednostavno neprihvatljiv, a pogotovo da se ovako nešto desi jer neko pripada drugoj nacionalnosti ili priča nekim drugim jezikom", poručila je gradonačelnica. "Grad Supetar je oduvek bio i biće tolerantan i otvoren grad za sve koji žele da dođu i posete naš grad, rade i žive. Ono što me teši je da niko od napadača nije bio iz Supetra. Ipak, ostaje gorak trag jer se ovaj napad desio u našem gradu. Takođe, kako su napadači bili učesnici ili posetioci Torcida kupa (iako se napad nije se desio za vreme turnira) odlučila sam da povučem odluku o donaciji ovom događaju jer Grad Supetar ne može podsticati sportska događanja čiji učesnici ili posetioci iskazuju mržnju. Našem Supetraninu i svima ostalima koji su pogođeni ovim napadom želim što brži oporavak, a apelujem na institucije da najstrože kazne počinioce bez imalo milosti."
  • Donau

    13.06.2019 05:58
    Pozoriste u kuci

    Ne moram u Hrvatsku nikada. Ima mesta po svetu koliko nam dusa zeli. Ono sto mene brine je da i mi sami ovde kod kuce kidisemo na druge kada nam nisu po volji.
    Nemojmo zaboraviti da je Francuz ubijen u BG samo zato sto je navijao za svoj tim. Halo?!?!

    Malo malo pa Zvezdas popije od Partizanovaca a Partizanovac od Zvezdasa.
    Onda i jedni i drugi dolaze u NS pa napadaju Vosine navijace. I to je samo oko fudbala.

    Sta bi sa napadima na studente, novinare, svakog ko se oglasi sa drugacijom idejom?

    Sta bi sa manijacima koji su pod okriljem noci napali Romsko naselje ove godine? Jesu li mala deca morala da vide kako im prebijaju oceve i majke? Koliko ih je uhapseno i da li ce odgovrati?
    Narode, brzo zaboravljate da se i ovde desava kojesta.

    Samo to se desava drugima pa nije frka.


  • purgerNS

    12.06.2019 14:29
    ima neka tajna veza..
    izmedju hrvatskih i vojvodjanskih fasista...
    samo sto je ovih drugih jako malo i kukavice su
  • purgerNS

    12.06.2019 12:17
    pera
    Svake godine letujem u Hrvatskoj. Volim da im ostavljam pare, jer mi je super i osecam se sigurnije tamo nego u ovoj fasistickoj septickoj jami koja vrsi specijalni rat protiv sopstvenog naroda.


    molim te ostani tamo...ne smrdi nam ovde sa svojim kretenskim komentarima
    niko te ne tuče da ostaneš

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet