"Sezonce u Hrvatskoj treba deliti po tome koliko su dobri radnici, ne po nacionalnoj osnovi"

Zbog nedostatka radne snage u Hrvatskoj, velik broj hotelijera i ugostitelja uvozi radnu snagu iz komšiluka, a najviše sezonaca im stiže iz BiH i Srbije.
"Sezonce u Hrvatskoj treba deliti po tome koliko su dobri radnici, ne po nacionalnoj osnovi"
Foto: Pixabay
Međutim, kako piše Index.hr, poslednji događaj na Braču, kad su huligani napali mlade sezonce jer su mislili da su Srbi, sigurno ne ostavlja dobar utisak na sve one koji još razmišljaju da li će otići da rade u Hrvatsku.
 
Vlada Hrvatske je ove godine povećala kvote za uvoz radne snage u turizmu na 15.611 dozvola. Iskorišćeno ih je tek oko 6.000, a trećinu su iskoristili sezonci iz Srbije.
 
Direktor Instituta za turizam Damir Krešić, rekao je da postoji samo jedna stvar oko koje sezonce treba deliti, a to sigurno nije podela po nacionalnoj osnovi.
 
"Sezonce treba deliti na dobre i loše radnike, a ne po nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Ionako rade težak posao i ne treba im ga dodatno otežavati. To što se dogodilo je za osudu i sigurno ne doprinosi slici Hrvatske kao sigurne destinacije", rekao je Krešić za Index.
 
Predsednik Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske Eduard Andrić, kaže da su radnici iz komšiluka najkompetentniji jer znaju jezik pa im je lakše da komuniciraju s kolegama i gotovo svi pričaju barem engleski, za razliku od, kako kaže, sezonaca koji dolaze iz Malezije ili sa Filipina.
 
"Iskreno verujem da je ovo izdvojen slučaj i da se to više neće događati. Bilo je i pre nekih incidenata u srednjoj Dalmaciji, ali moram da kažem da, na primer, u Istri nema tih problema. Ovakvi napadi su za svaku osudu i moramo svi ići ka tome da se to ne događa, da se ljudima usadi da je bitan svaki radnik, a pozivanje na neku prošlost je besmisleno, bilo bi pogubno da ih prozivamo i tučemo jer su druge nacionalnosti", smatra Andrić.
 
Andrić kaže da napadi poput ovog na Braču jako loše utiču na sliku Hrvatske u svetu.
 
"Iskreno verujem da neće biti straha među Srbima koji bi hteli ili razmišljaju o dolasku tokom sezone. Nama je u ovom trenutku bitan svaki radnik koji dođe bez obzira otkuda je", rekao je Andrić.
 
Problem je, kaže, i što stariji radnici, pogotovo s dubrovačkog područja, ne podnose radnike iz Srbije ili Trebinja, što nije u redu.
 
"Nedavno sam bio u Dubrovniku i tamo ima puno zaposlenih sezonaca iz Trebinja, a domaći pojedinci koji su učestvovali u ratu i još rade se bune jer navode kako su ih ovi u ratu tukli, a sad dolaze da rade tu. I ja sam im rekao kako to nema smisla, ovi mladi sezonci iz Srbije i BiH nisu ni bili rođeni za vreme rata ili su bili bebe, dakle nisu ih oni mogli napadati. Nema smisla da se sad svi generalizuju, isto tako bismo mogli onda da se setimo i Prvog i Drugog svetskog rata i ko nas je tad napadao, a sad su nam glavni gosti oko kojih trčimo. Dakle, gledati ko je otkuda je besmisleno, ne možemo tako razmišljati", smatra Andrić.
 
Jako je loše, kaže, ne samo po turizam već i po celu Hrvatsku, gledati na neke nacije kao na neprijatelje.
  • Kaćanka

    11.06.2019 14:28
    .
    Ko hoce da radi ima posla i ovde....
  • Inspektor Višekruna

    11.06.2019 11:18
    Prisilna normalizacija
    Došlo im iz d..ta u glavu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.