NATO preuzeo komandu u Libiji, oboren libijski Galeb

Komandu u vojnoj akciji protiv Libije preuzeće NATO, saopštio je večeras ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu.

Komandu u vojnoj akciji protiv Libije preuzeće NATO, saopštio je večeras ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu.

"To je bio naš uslov da bismo učestvovali u tim akcijama i on je ispunjen. Operacijom će ubuduće komadovati NATO", rekao je Davutoglu za tursku državnu televiziju, a prenosi AP.

Da bi takva odluka bila doneta, saglasnost je moralo da da svih 28 država članica NATO. Sporazum je postignut tokom telefonske konferencije između Turske, SAD, Francuske i Velike Britanije.  

Jedan neimenovani američki zvaničnik potvrdio je da je francuski borbeni avion napao i uništio libijski "galeb G-2" jugoslovenske proizvodnje, prenosi "Telegraf". Avion je uništen u blizini grada Misrata verovatno prilikom sletanja, kada je na njega otvorio vatru francuski avion "rafal". Avion tipa "galeb G-2" proizvodila je bivša Jugoslovenska narodna armija (JNA) u periodu od 1960-80 godine.

Prema procenama Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u Libiji još ima oko 800.000 stranih radnika. Šef misije IOM u Tripoliju, Lorens Hart, rekao je AFP-u da ih "ima 800.000 i različitih su nacionalnosti". Hart je kazao da nije u mogućnosti da kaže koliko od njih želi da ode iz Libije, ali je naglasio da je IOM dobio zahteve nekoliko ambasada afričkih zemalja da pomogne rapatrijaciju njihovih državljana. IOM je početkom marta tražio od libijskih vlasti dozvolu da pošalje humanitarnu misiju, jer je više desetina hiljada imigranata čekalo na evakuaciju. "Još nismo dobili odgovor", kaže Hart koji sada nije u Tripoliju. Prema podacima Visokog komesarijata UN za izbeglice, od 20. februara, oko 280.000 ljudi pobeglo je pred nasiljem u Libiji i to 151.000 u Tunis i 118.000 u Egipat.

  • burga

    24.03.2011 22:20
    Pazite šta pišete
    Ja bih rekao da je Nato preuzeo samo komandu nad snagama koje napadaju Libiju, a moraće još malo da sačekaju dok preuzmu komandu u Libiji...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet