Ekvador na korak od priznavanja istopolnih brakova

Najviši sud u Ekvadoru u sredu je odobrio sklapanje istopolnih brakova, što je važna presuda za tu tradicionalno katoličku i konzervativnu južnoameričku zemlju.
Ekvador na korak od priznavanja istopolnih brakova
Foto: Pixabay
U Ustavnom sudu su poručili kako je istopolne brakove podržalo pet sudija, od njih devet koliko ih je bilo na saslušanju iza zatvorenih vrata.
 
Ekvador, u kojem crkva ima snažan uticaj, pridružio se tako Argentini, Brazilu i Kolumbiji u priznavanju istopolnih brakova.
 
Četiri sudije koje nisu podržale odluku rekle su kako se, da bi istopolni brakovi bili priznati u državi, o izmenama ustava mora raspraviti u parlamentu.
 
Ekvador životna partnerstva za istopolne parove priznaje od 2015, a aktuelni ekvadorski ustav brak definiše kao zajednicu muškarca i žene.
 
Sudije koje su odobrile sklapanje istopolnih brakova rekle su kako su svoju odluku temeljile na ideji da su svi ljudi jednaki. Poručile su i kako žele da s eodupru svakoj vrsti diskriminacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet