Napuklo jezgro u nuklearki, veća radijacija

Japanski zvaničnici za nuklearnu bezbednost sumnjaju da je jezgro reaktora u bloku 3 u nuklearki "Fukušima 1" možda napuklo, što znači još veću radijaciju.
Japanski zvaničnici za nuklearnu bezbednost sumnjaju da je jezgro reaktora u bloku 3 u nuklearki "Fukušima 1" možda napuklo, što znači još veću radijaciju.

Sumnja o mogućem oštećenju reaktora pojavila se kada su dva radnika zagazila u vodu s 10.000 puta većom radioaktivnošću od normalne i zadobili opekotine na koži kada se voda prelila preko njihovih zaštitnih čizmi. Zbog neizvesne situacije prekinut je rad u nuklearnom kompleksu "Fukušima Daići" gde je više desetina radnika nastojalo da spreči curenje radiaktivnog materijala iz pregrejane elektrane.

Japanski zvaničnici smatraju da je moguće da je do oštećenja došlo u pumpama ili u bazenima sa iskorišćenim nuklearnim gorivom, i da je to prouzrokovalo probleme u reaktoru. "Naši podaci nagoveštavaju da je taj reaktor zadržao neke funkcije", rekao je Hideiko Nišijama iz Agencije za nuklearnu bezbednost, i naveo da to implicira da je možda došlo do oštećenja u jezgru reaktora.

Kod 17 radnika koji su angažovani na hlađenju pregrejanih reaktora, pronađeno da su bili izloženi radijaciji većoj od 100 milisiverta. Prosečno, računa se da ljudi na godišnjem nivou bivaju izloženi radijaciji od oko 3 do 6 milisverta. Tokijska elektroenergetska kompanija saopštila je da bi takozvano hladno gašenje svih reaktora u havarisanom postrojenju moglo da potraje mesec dana.

Podsećamo, bilans potvrđenih smrtnih slučajeva u zemljotresu i cunamiju, koji su 11. marta pogodili severoistok i istok Japana, popeo se na preko 10.000, ali se strahuje da bi moglo da ih bude i više od 27.000. Prema podacima japanske policije, do sada je potvrđeno 10.035 smrtnih slučajeva, dok se 17.443 osobe vode kao nestale. Takođe, u oko 1.900 prihvatnih centara još uvek se nalazi skoro četvrt miliona ljudi. Očekuje se da će konačni broj žrtava biti nmnogo veći.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.