UN: Do 2050. na svetu će biti 9,7 milijardi ljudi

Stanovništvo u svetu je sve starije starije, i mada broj stanovnika raste sporijim tempom, i dalje se očekuje da će sa sadašnjih 7,7 milijardi porasti na 9,7 milijardi 2050. godine, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija.
UN: Do 2050. na svetu će biti 9,7 milijardi ljudi
Foto: Pixabay
Odsek UN za stanovništvo Odeljenja za ekonomske i socijalne poslove naveo je u izveštaju da bi broj ljudi u svetu mogao da dostigne vrhunac od gotovo 11 milijardi na kraju ovog veka.
 
Prema novim pokazateljima više od polovine očekivanog rasta broja stanovnika od danas do 2050. godine biće u svega devet zemalja sveta.
 
Nabrojane od najvišeg ka manjem broju očekivanog rasta stanovništva tih devet zemalja su Indija, Nigerija, Pakistan, Kongo, Etiopija, Tanzanija, Indonezija, Egipat i SAD.
 
U izveštaju se potvrđuje da stanovništvo u svetu stari zbog dužeg životnog veka i smanjenja plodnosti.
  • ex chapman

    18.06.2019 10:47
    @Bob
    moram priznati da nisam ekspert i da o ovom pitanju imam samo neka opšta znanja. poznato mi je to predviđanje da će doći do stagnacije kad populacija dostigne 11 milijardi. poenta mog komentara je zapravo da taj "population scare" potiče još iz perioda kada je na Zemlji bilo 7 ili 8 puta manje stanovnika nego danas. pa se onda ispostavilo da ipak ima mesta za još 6 ili 7 milijardi :) poput one basne kad se mrav sklonio od kiše pod pečurku, jedva je bilo mesta za njega, a onda počele da pristižu druge životinje, sve veće i veće, a na kraju su ipak svi stali...
    poznato mi je da ima i istraživanja koja kažu da pravi problem nije sam broj stanovnika, već stil života sve većeg procenta tog stanovništva - potrošnja prirodnih resursa i "proizvodnja" otpada po glavi stanovnika danas je nemerljivo veća nego u prošlosti sa tendencijom stalnog porasta. a uprkos sve popularnijim "zelenim" alternativama, tzv. razvijene zemlje i dalje troše najviše neobnovljivih resursa i "proizvode" najviše đubreta - odnosno manji deo populacije je "odgovoran" za nesrazmerno veliki udeo u "opterećenju" naše planete
    PS hvala na preporuci. upravo sam pogledao jedan Roslingov TED talk, a čim ugrabim vremena potražiću njegovu knjigu Factfulness (osim ako Vi ne preporučujete nešto reprezentativnije za njegov rad?)
  • Činjenica

    18.06.2019 09:22
    Neće biti prenaseljena, zbog Trećeg Svetskog rata.
    Ja znam da ću ga doživeti, a vi ne verujte ako vam je tako ugodnije.
  • Bob

    18.06.2019 08:50
    @ ex chapman
    Kao neko ko se bavi ovom temom, izučava je, moram napisati da niste u pravu.
    Zabluda je da će Zemlja biti prenaseljena, nismo ni blizu toga.
    Pogotovo jer SZO, koja je izuzetno precizno projektovala rast svetske populacije u prošlosti, procenjuje da ćemo dostići plato u pogledu prirodnog priraštaja na oko 11 milijardi stanovnika. Onda će se taj broj vrlo sporo, otežano održavati pa i krenuti da blago opada.
    Ilustracije radi, sadašnja čitava populacija ove planete bi mogla da stane u jedan Teksas. A pogledajte koliko je ta površina minorna u odnosu na ostatak.
    Stoga ipak govorimo o ''prenaseljenosti'', potpuno pogrešnoj hipotezi, koja možda ipak ima svrhu u cilju neke zloupotrebe, manipulacije.
    Imate silne izvore, samo potražite neko predavanje ili naučni doprinos pokojnog Hansa Roslinga (između ostalih).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.