Japanci greškom izmerili veoma visoku radijaciju

Radioaktivnost vode kod reaktora 2 oštećene nuklearke Fukušima je visoka, međutim, demantovane su ranije tvrdnje da je čak 10 miliona puta veća od uobičajene. Takođe, u uzorcima morske vode prisutna je veoma visoka koncentarcija radioaktivnog joda. Demonstranti u Tokiju traže gašenje nuklearki.
Nivo radijacije koji je izmeren u vodi kod reaktora 2 nuklearne elektrane Fukušima zabrinjavajuće je visok, međutim, demantovane su ranije informacije da je radijacija čak 10 miliona puta veća od uobičajene, zbog čega su svi radnici evakuisani.

Greškom je izmeren ogroman skok u nivou radioaktivnosti u vodi u oštećenom nuklearnom kompleksu, saopštili su japanski zvaničnici japanske nuklearke "Fukušima".

Stručnjaci koji rade na centrali su kasnije rekli da voda jeste kontaminirana radijacijom ali da je ekstremno visok nivo radijacije koji je izmeren greška.

U ostalim delovima nuklearke radnici su fokusirani na vađenje kontaminirane vode iz tri od šest reaktora i pokušavaju da pronađu sigurno mesto za skladištenje i odlaganje te vode. U toku je upumpavanje sveže vode kako bi se ohladila pregrejana jezgra reaktora.

Takođe, u uzorcima morske vode, uzetim kod nuklearne centrale "Fukušima", količina radioaktivnog joda je 1.850 puta veća od dozvoljene. "Kako okeanske struje budu nosile zagađenu morsku vodu, tako će i nivo radijacije opadati", rekao je Hidehiko Nišijama iz japanske Agencije za nuklearnu bezbednost.

Nuklearna kriza u toj zemlji nije ni blizu kraja i biće potrebne nedelje, ako ne i meseci, da se okonča, rekao je za Njujork tajms generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Jukija Amano. Prema njegovim rečima, ima "pozitivnih signala" kada je reč o ponovnom uvođenju struje u elektranu, ali da treba još mnogo toga uraditi kako bi se posledice nesreće izazvane zemljotresom i cunamijem otklonile.

Amano je dodao i da ga najviše brinu gorive šipke u otvorenim rashladnim bazenima reaktora, jer nije siguran da je ubacivanje morske vode u njih, kako bi se sprečio požar i oslobađanje velike količine radioaktivnog materijala, bilo potpuno uspešno. "Ako su bazeni ispunjeni vodom, ali rashladni sistemi nisu popravljeni, temperatura će i dalje rasti, kao i opasnost od ponovnog curenja radioaktivnog materijala", upozorio je Amano.

Mala količina radioaktivnog materijala iz oštećene japanske nuklearne elektrane "Fukušima 1" stigla je do Las Vegasa, ali, prema tvrdnji naučnika, nema opasnosti po zdravlje ljudi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet