Vreli talas stiže u Evropu, temperature preko 40 stepeni

U Francusku je u ponedeljak iz Sahare stigao talas nezapamćene vrućine s temperaturom blizu 40 stepeni Celzijusa, koja se predviđa ovih dana u nizu zemalja.
Vreli talas stiže u Evropu, temperature preko 40 stepeni
Foto: Pixabay
Temperatura iznad 40 stepeni predviđa se za Španiju. Vlasti su građanima uputile upozorenja zbog predstojećih tropskih vrućina.
 
Narandžasti meteo-alarm je u ponedeljak bio u nekoliko francuskih okruga, među kojima je i područje Pariza. Predsednik Emanuel Makron je rekao da je cela vlada mobilisana, dok se Francuska seća 15.000 žrtava vrućine iz 2003. godine.
 
U Parizu je u ponedeljak popodne bilo 33 stepena, u Lionu 35, a u sredu će u tom gradu biti do 40 stepeni Celzijusa. Takva temperatura očekuje se i u nekim gradovima u centralnoj i istočnoj Francuskoj. Najtopliji period biće između četvrtka i petka.
 
Francuska meteorološka služba smatra da je to najjači toplotni talas od 1947. godine, kada je počelo prikupljanje podataka. Uzbuna na zagađenje ozonom, koje obično prati vrućinu u gradovima, biće izdata na području Marseja, na jugu Francuske.
 
Za sledeću nedelju su zbog vrućine odloženi maturski ispiti u Francuskoj, a francuska železnička kompanija SNCF je obezbedila 450.000 boca hladne vode i skoro 200.000 obroka za putnike u slučaju poremećaja saobraćaja.
 
Španska meteorološka služba je dala niz upozorenja građanima, kao i za opasnost od požara u nekim delovima zemlje. Temperatura bi mogla da pređe 40 stepeni i da u četvrtak ponegde bude i do 42 stepena.
 
I Nemačka bi mogla sredinom nedelje da bude pogođena toplotnim talasom, najvećim u poslednjih 70 godina. U Austriji se predviđa nevreme, oluje s grmljavinom i temperaturom do 37 stepeni Celzijusa.
 
I jug Skandinavije će od utorka imati temperaturu od oko 30 stepeni - u Danskoj i južnom delu Švedske. U Velikoj Britaniji je izdato upozorenje zbog mogućih jakih oluja.
 
Globalno zagrevanje izazvano emisijom zagađujućih gasova, takozvani fenomen staklene bašte, pojačava toplotni talas koji stiže iz Afrike i to će se sve više ponavljati, upozoravaju naučnici.
 
Toplotni talas koji zbog gustine izgradnje, količine betona, manjka zelenila i velike ljudske aktivnosti najviše pogađa gradove, ima različite definicije: najmanje tri dana i tri noći - po jednima, a po drugima po pet dana i noći, kada je temperatura bar pet stepeni Celzijusa iznad uobičajene za taj period.
  • Mad Hatter

    26.06.2019 13:56
    Ivane koji je to film u pitanju?

    Za sve kafanske teoretičare bi bilo poučno i dobro da zakače neki link ili izvor informacija sa kojih se hrane da možemo i mi u velikoj neverici da se nasmejemo.
  • Ivan MIskovi

    25.06.2019 19:55
    Ilirska 32, Novi Sad
    To nisu nikakva zagrevanja to su HAARP antene koje nam Ameri instaliraju cak i u Srbiji bez da su pitali narod.
  • miki21

    25.06.2019 17:09
    histerija
    Ekohisteričari su sve pomešali. I staklenu baštu koja je trebala, valjda, da nas greje do pre neki dan kada su bile nenormalne hladnoće tokom proleća i sada, opet, nenormalne vreline, a naša planeta prolazi samo kroz neki od svojih kosmičkih ciklusa. Za pet milenijuma će, ionako nastupiti ponovo ledeno doba, proizvodili dinosaurusi metan i CO2, ili ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet