Ukrajina suspenduje svoje učešće u Savetu Evrope zbog povratka Rusije

Ukrajinske vlasti saopštile su da planiraju da suspenduju učešće u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, posle odluke kojom se omogućava povratak Rusije u to telo.
Ukrajina suspenduje svoje učešće u Savetu Evrope zbog povratka Rusije
Foto: Pixabay
"Ukrajinska delegacija odlučila je da obustavi učešće u radu Parlamentarne skupštine SE, osim za pitanja vezana za suspendovanje prava ruske delegacije", izjavio je šef ukrajinske delegacije Volodimir Arijev.
 
Po njegovim rečima, delegacija će tražiti da se o tom pitanju raspravlja i u ukrajinskom parlamentu i da se predsednik države i šef diplomatije jasno izjasne o tome.
 
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je ranije da je "razočaran" odlukom o povratku Rusije, dodajući da je o tome nedavno razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.
 
"Šteta što nas evropski partneri nisu poslušali već su reagovali drugačije", naveo je Zelenski na Fejsbuku.
 
Parlamentarna skupština Saveta Evrope je odlučila da omogući povratak Rusije u njen rad, čime bi se okončala petogodišnja kriza u odnosima s Moskvom. Rusija će tako već u sredu moći da učestvuje u izboru generalnog sekretara Saveta Evrope.
 
Pošto je Rusija 2014. anektirala Krim, ruskim predstavnicima u Parlamentarnoj skupštini je oduzeto pravo glasa. Moskva je odgovorila najpre bojkotom, a zatim, od 2017, i prestankom plaćanja godišnjeg doprinosa budžetu Saveta Evrope.
 
U želji da obezbedi da ne bude novih sankcija, Moskva je zapretila i istupanjem iz Saveta Evrope, što bi bio prvi takav slučaj ikada. Takođe, ruski građani u tom slučaju više ne bi mogli da se obraćaju Evropskom sudu za ljudska prava, sudskom ogranku Saveta Evrope.
 
Takvu ekstremnu mogućnost je većina zemalja želela da izbegne, iako neke, poput Ukrajine, baltičkih država i Velike Britanije, smatraju da je otvaranje vrata Rusiji prva pukotina u zapadnim sankcijama Moskvi uvedenim posle pripajanja Krima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.