Demonstranti traže od Trampa da oslobodi Hongkong

Više od hiljadu demonstranata marširalo je danas do stranih konzulata pozivajući lidere predstojećeg samita G20 da obrate pažnju na probleme Hongkonga u odnosima s Pekingom i podrže potpuno povlačenje kontroverznog zakona o izručenju osumnjičenih radi suđenja u Kini.
Noseći plakate s natpisima "Molimo vas oslobodite Hongkong" i uzvikujući "Pomozite Hongkongu", učesnici protesta, od kojih su pojedini nosili maske, marširali su do niza konzulata, čije zemlje će učeštvovati na samitu G20 u Osaki ovog vikenda.
 
Oni su, kod američkog konzulata, predali peticiju u kojoj traže od predsednika Donalda Trampa da podrži Hongkong na Samitu G20. Demonstranti su, takođe, peticiju predali i u britanskom konzulatu.
 
Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant rekao je u utorak, obraćajući se poslanicima, da će London zabraniti prodaju suzavca Hongkongu i pozvao da se pokrene nezavisna istraga o nedavnom nasilju.
 
Tokom protekle tri nedelje, više miliona građana Hongkonga protestovalo je protiv predloga zakona o izručenju, koji predviđa da se dozvoli da se pojedinci, uključujući strance, izruče Kini, gde, kako tvrde, ne bi imali pravično suđenje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet