U Jemenu sve napetije

Jemen već skoro dva meseca potresaju masovne demonstracije protiv dugogodišnjeg predsednika Alija Abdulaha Saleha, a zbog politički nerešene situacije bezbednost slabi širom zemlje.
Jemen već skoro dva meseca potresaju masovne demonstracije protiv dugogodišnjeg predsednika Alija Abdulaha Saleha, a zbog politički nerešene situacije bezbednost slabi širom zemlje.

SAD, glavni saveznik Saleha u borbi protiv Al Kaide, zabrinute su zbog nestabilne situacije u toj zemlji.

Jemenska vojska sukobila se danas sa borcima za koji se veruje da su članovi Al Kaide koji su uspeli da zauzmu mesto Džar, u južnoj provinciji Abjan, inače uporište ekstremističke mreže, rekao jedan zvaničnik bezbednosnih snaga.

U Džaru više nema lokalnih vlasti, a borci Al Kaide zauzeli su javne zgrade, uključujući i regionalni radio i kasarnu koja se nalazi pored jedne planine na izlazu iz grada.

U mesti Batige, udalenom 10 kilometara oko 30 članova Al Kaide su upale u fabriku municije.

Ranije danas šest jemenskih vojnika ubijeno a četvoro je povređeno u Maribu, na istoku jemenske prestonice Sane u napadu koji se pripisuje pripadnicima islamske terorističke organizacije Al Kaide. Veruje se da je napad predvodiio jedan od vođa lokalne Al Kaide.

Američki ministar odbrane Robert Gejts izrazio je danas zabrinutost zbog situacije u Jemenu. "Najagresivniji ogranak Al Kaide deluje iz Jemena", rekao je Gejts za američku televiziju. "Mi smo puno sarađivali u kontraterorizmu s predsednikom Salehom i jemenskim bezbednosnim snagama, pa ako padne vlada ili je zameni vlada koja je znatno slabija, mislim da ćemo se suočiti sa dodatnim problemima u Jemenu", dodao je američki ministar odbrane.

Masovni protesti u Jemenu počeli su krajem januara, a osnovni zahtevi demonstranata su više političkih sloboda i ostavka predsednika Saleha.

  • Dukelander

    28.03.2011 06:42
    Al-Kaida? A da nisu borci za slobodu? Pounjenici?
  • 27.03.2011 23:44
    Nebitno pitanje
    Koliko u Jermenu ima nafte?
  • OMG

    27.03.2011 23:01
    Lukicu reaguj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.