Finska od sutra predsedava EU

Finska od sutra preuzima rotirajuće šetomesečno predsedavanje EU.
Finska od sutra predsedava EU
Foto: Pixabay
Ovo će biti treći put da Finska, po utvrđenom rasporedu, kao zemlja članica dolazi na čelo Saveta EU.
 
Savet EU je telo koje okuplja ministre zemalja članica i sastaje se po određenim oblastima, od poljoprivrede do spoljnih i untrašnjih poslova.
 
Zemlja članica koja je u ulozi predsedavajuće tokom šest meseci vodi sve sastanke Saveta EU izuzev Saveta ministara spoljnih poslova kojim predsedava šef diplomatije EU.
 
Istovremeno, zemlja koja predsedava zadužena je da vodi radne i ekspertske grupe, ali i da u ime Evropskog saveta sarađuje sa Evropskom komisijom i Evropskim parlamentom.
 
Finska šestomesečno predsedavanje Savetom EU preuzima od Rumunije, a 1. januara 2020. godine predaće ga Hrvatskoj.
 
Evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han najavio je da će Helsinki preuzimanjem predsedavanja od Bukurešta nastaviti da podržava politiku proširenja EU na Zapadni Balkan. On je izrazio očekivanje da će tokom finskog predsedavanja, odnosno, do kraja 2019. godine Srbija otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima.
 
Kao ključni prioritet svog predsedavanja Finci navode ulogu u borbi protiv klimatskih promena. Program finskog predsedavanja obuhvata i jačanje jedinstvenog tržišta, slobodnu trgovinu zasnovanu na pravilima, korišćenje potencijala koji pružaju istraživanja, razvoj, inovacije i digitalizacija.
 
Bolje obrazovanje i trening, regionalna i socijalna pravda kao i rodna ravnopravnost ključ su za održiv razvoj EU i dobrobit njenih građana, navode Finci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.