Više od hiljadu osoba izručeno ili deportovano u BiH za nešto više od šest godina

Ukupno 1.064 osobe izručene su ili deportovane u Bosnu i Hercegovinu od 1. januara 2013. zaključno s majem 2019. godine, po raznim osnovama, od krivičnih dela do ratnih zločina, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Kako su iz Ministarstva pravde BiH rekli za RSE, najviše osoba je izručeno iz Srbije, njih 211, potom 200 iz Nemačke, Hrvatske 107, Crne Gore 65, Austrije 48, Rusije pet, dok je jedna osoba izručena iz Izraela.

Ekstradicija je urađena po više osnova, od međunarodnih poternica zbog krivičnih dela, preko kršenja zakona o useljenju u neku državu sve do ratnih zločina počinjenih tokom rata 1990-ih godina.

Neke osobe su izručene na osnovu multilateralnih sporazuma, druge na osnovu bilateralnih.

Neke osobe su izručene i na osnovu više od stotinu godina starih i nasleđenih ugovora koji su potpisani u doba Kraljevine Srbije, kasnije Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca ili bivše Jugoslavije, poput osoba koje BiH i SAD izručuju na osnovu ugovora između Kraljevine Srbije i te države iz 1902. ili još starije Konvencije o izdavanju krivaca između Kraljevine Srbije i Švajcarske iz 1888.

Za krivična dela ratnog zločina izručene su 32 osobe - iz Srbije osam, Hrvatske šest, Nemačke četiri i iz Crne Gore i Austrije po jedna.

Među podacima koje su RSE dostavili iz nadležnog ministarstva nema onih o ekstradiciji iz SAD, odakle su izručene desetine osumnjičenih i kasnije optuženih i oslobođenih osoba, kao ni iz zemalja poput Španije, Švedske, Holandije ili Švajcarske.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.